Britannia kaavailee juna- ja metromatkustajille turvatarkastuksia

Sisäministeriö haluaisi, että vähintään joka neljäs matkustaja tutkittaisiin räjähteiden ja aseiden varalta. Sky Newsin mukaan hallitus vaatii, ettei turvatarkastus saa hidastaa matkantekoa.

Ulkomaat
Matkustajia metrolaiturilla.
Matkustajia nousemassa metrovaunuun Liverpool Streetin asemalla Lontoossa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian hallitus suunnittelee juna- ja metromatkustajien turvatarkastamista "lentokenttätyyliin", kertoo uutiskanava Sky News. Sisä- ja liikenneministeriön yhdessä laatimien suunnitelmien mukaan vähintään joka neljäs juna- ja metromatkustaja tarkastettaisiin räjähteiden ja aseiden varalta heti, kun tekniikka sen sallii.

Turvatarkastuksissa voitaisiin käyttää muun muassa läpivalaisua, ultraääntä ja räjähdysainetunnistusta.

Hallitus kuitenkin vaatii, ettei turvatarkastus saa hidastaa matkantekoa.

- Seulontatavat eivät saa hidastaa matkustajien kulkua asemilla yhtään nykyistä enempää, turvatarkastuksista laaditussa raportissa painotetaan.

Turvatarkastusten toteuttaminen matkantekoa hidastamatta on kuitenkin melkoinen haaste, sillä Lontoon keskustan asemilla liikkuu aamuruuhkan aikana lähes neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin Heathrow'n ja Gatwickin lentokenttien turvatarkastuspisteissä koko päivän aikana.

Sky Newsin mukaan Britannian johtava turvatarkastuslaitteiden valmistaja Kromek ei usko, että hallituksen vaatimukset täyttävä tekniikka saataisiin käyttöön lähitulevaisuudessa.