1. yle.fi
  2. Uutiset

Kroatian ja Slovenian välille syttyi makkarasota

Slovenia yrittää saa Kranjska klobasa -makkaralle nimisuojan EU:ssa, vaikka perinnemakkara syödään muissakin Balkanin maissa, muun muassa ensi vuonna EU:n jäseneksi liittyvässä Kroatiassa.

Ulkomaat

EU-maa Slovenian ja ensi vuonna EU:n jäseneksi liittyvän Kroatian välille on puhjennut makkarasota. EU-asioita seuraavan Euractiv.com-nettisivuston mukaan kiista leimahti, kun Slovenia haki EU:n nimisuojaa Kranjska klobasa -makkaralle, joka on tunnettu perinneherkku myös useissa muissa Balkanin maissa, muun muassa Kroatiassa.

Kroatian maatalousministeriö on ilmoittanut EU-komissiolle vastustavansa nimisuojan antamista Slovenialle.

Kroatialaisten tuottajien arvioidaan myyvän Kranjska klobasa -makkaraa ulkomaille vuosittain noin kymmenen miljoonan euron arvosta. Kroatian EU-jäsenyyden on toivottu lisäävän sian- ja naudanlihaa sekä suolaa, pippuria ja valkosipulia sisältävän perinnemakkaran kauppaa.

EU:n nimisuojan voi saada tuote, jota on sukupolvien ajan valmistettu tietyllä maantieteellisellä alueella tai tietyllä valmistustavalla. Nimisuoja on myönnetty yli tuhannelle tuotteelle, muun muassa parmankinkulle, fetajuustolle, karjalanpiirakalle ja kalakukolle.

Lue seuraavaksi