Hyppää sisältöön

Suomen virkamiesjohto lähdössä neuvomaan Italiaa

Italia kaipaa Suomen apua maan lainansaannin helpottamiseksi. Maa haluaa hoitaa keskustelut ilman julkisuutta.

Italian pääministeri Mario Monti odotti maassa vierailulla olevaa Palestiinan presidenttiä Mahmud Abbasia Chigin palatsilla Roomassa 17. heinäkuuta. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Suomalaista huippuvirkamiesjohtoa matkustaa tiistaina kaikessa hiljaisuudessa Roomaan keskustelemaan Italian virkamiesjohdon kanssa siitä, miten Italian lainansaantia helpotettaisiin.

Suomi ehdotti kesäkuun huippukokouksessa, että Italia voisi antaa omaisuuttaan vakuudeksi, jotta korkopaineet hellittäisivät ja maan lainansaanti markkinoilta helpottuisi. Suomen ehdotus tyrmättiin, mutta Yle Uutisten tietojen mukaan Italian pääministeri Mario Monti on nyt kiinnostunut Suomen ehdotuksesta.

Siksi muun muassa valtioneuvoston kanslian EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki lentävät tiistaina Roomaan. Tarkoitus on keskustella siitä, voisiko Italia jollain tavalla ottaa Suomen ehdottamat vakuudelliset velkakirjat käyttöön.

Päätöksiä ei vielä tehdä, ja Italia haluaa hoitaa keskustelut ilman julkisuutta. Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ei halunnut kommentoida vierailua Yle Uutisille. Tapaamisessa on tarkoitus keskustella euron tulevaisuudesta yleisesti.

Lääkkeen uskotaan tehonneen lamaan

Suomi tarjoaa Italialle omaa lääkettään. 1990-luvun lamassa Suomi antoi valtion omaisuutta vakuudeksi ottaessaan lainaa markkinoilta. Suomen valtionjohto uskoo, että se helpotti lama-Suomen lainansaantia ja auttoi Suomea nousemaan lamasta.

Nyt Italia haluaa kuulla Suomen ehdotuksen, sillä pääministeri Mario Montia kiinnostavat kaikki uudet ajatukset. Montin läpiajamat kovat talousuudistukset eivät ole vielä saaneet markkinoita vakuuttumaan Italian selviytymiskyvystä. Maan lainakorot huitelevat edelleen vaarallisen korkealla.

Suomalaisen ajatuksen mukaan - antamalla valtion omaisuutta vakuudeksi - Italia saisi pienemmällä korolla lainaa. Näin Italia saisi lisäaikaa siihen asti kunnes markkinat vakuuttuvat siitä, että Italian talousuudistukset nostavat maan jaloilleen, ja näin toivottavasti Italian ei tarvitsisi olla se seuraava maa jonossa pyytämässä apua.