Britannia ja Ecuador lähentymässä tunkeutumiskiistan jälkeen

Britannia ilmoitti, että se on edelleen sitoutunut diplomaattisen ratkaisun löytämiseen Assange-asiassa. Ecuadorin presidentti Rafael Correa kertoi lauantaina, että Britannia on luopunut uhkauksesta tunkeutua Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön.

Ulkomaat
Julian Assange puhuu Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeella, etualalla poliiseja.
Julian Assange puhui medialle ja yleisölle Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeelta sunnuntaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannia on kertonut olevansa edelleen sitoutunut saavuttamaan diplomaattisen ratkaisun Ecuadorin kanssa vuotosivusto Wikileaksin perustajaa Julian Assangea koskevassa asiassa. Assange on paossa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä.

- Olemme edelleen sitoutuneita dialogiin ja haluamme jatkaa sitä Ecuadorin hallituksen kanssa, Britannian ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Ecuadorin presidentti Rafael Correa kertoi lauantaina, että Britannia on luopunut uhkauksesta tunkeutua Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön ja että Ecuador katsoo tapauksen olevan nyt loppuunkäsitelty.

Ecuador kertoi aiemmin Britannian varoittaneen tätä, että se saattaa tunkeutua Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, jotta vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange voitaisiin ottaa kiinni.

Britannian mukaan sen tarkoituksena ei ollut uhkailla ja laati lopulta viime viikolla muodollisen tiedonannon, jossa sanotaan, ettei ole olemassa uhkaa lähetystöön tunkeutumisesta.

Assangea epäillään Ruotsissa kahdesta raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteitä ei ole nostettu. Assange pelkää, että Ruotsi voisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin, jossa häntä voitaisiin syyttää salaisten diplomaattiasiakirjojen julkaisemisesta Wikileaks-sivustolla.

Britannian viranomaiset ovat uhanneet pidättää Assangen heti, jos tämä poistuu Ecuadorin lähetystöstä. Oikeus päätti aiemmin, että Assange voidaan luovuttaa Ruotsiin kuultavaksi seksuaalirikosepäilyistä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset