1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sauna ja flunssa eivät sovi yhteen

Flunssaisena saunomisesta on olemassa ristiriitaisia neuvoja ja näkemyksiä lääkärikunnassa. Saunomisen grand old man, professori Lasse Viinikka ei päästäisi flunssaista löylyyn.

terveys
Savusauna lämpiää pakkasillakin Saarijärven Kiimasjärvellä
Savusauna Saarijärven Kiimasjärvellä.Päivi Laine

Toiset lääkärit kieltävät flunssaiselta saunomisen, toiset voivat sen sallia, mikäli flunssaan ei liity kuumetta. Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtajan, professori Lasse Viinikan mukaan saunaan ei pitäisi mennä lainkaan, jos olo on vähänkin kipeä.

- Flunssassa ihmisen elimistössä on viruksia, jotka voivat aiheuttaa sydänlihastulehduksen kun kehoa rasitetaan. Siksi neuvoni on, että sairaana ei pidä mennä saunaan, oli kuumetta tai ei.

Saunomisen aiheuttamasta kohonneesta sydänlihastulehdusriskistä ei ole suoraa näyttöä, mutta fyysisen rasituksen kuten liikunnan tiedetään lisäävän vaaraa.

Höyryä keuhkoihin, ei koko kroppaan

Flunssassa hengitystiet ovat tukossa, ja lämpö helpottaa hengittämistä. Sauna on kuitenkin väärä paikka avata "röörejä".

- Höyryhengitys on parempi keino, silloin koko keho ei altistu lämmölle ja lisärasitukselle, professori Lasse Viinikka toteaa.

Lääkärikunnasa on erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja on, mutta lääketieteellinen kirjallisuus puoltaa Viinikan mukaan kiistattomasti saunomisen välttämistä.

Moni ahkera saunoja ja varsinkin avantouintia harrastava kehuu päässeensä harrastuksen myötä flunssista eroon. Varmaa lääketieteellistä näyttöä väitteelle ei kuitenkaan ole.

- Erilaista tutkimustietoa löytyy, mutta ei tiukkaa todistusaineistoa joka puoltaisi saunomisen ennaltaehkäisevää vaikutusta, Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka sanoo.

Lue seuraavaksi