Lääkekannabis saamassa myyntiluvan Suomessa

Virallinen päätös tehdään muutaman viikon kuluessa, mutta lääkealan turvallisuutta valvovasta Fimeasta kerrotaan, että luvan myöntäminen näyttää varmalta. Tällä hetkellä lääkekannabista saa Fimean erityisluvalla.

terveys
Nainen pyörätuolissa.
Lääkekannabista käytetään erityisesti MS-taudista johtuvan lihasjäykkyyden ja kipujen hoitoon.Yle

Lääkekannabis on saamassa myyntiluvan Suomessa. Lääkealan turvallisuutta valvova Fimea päättää luvasta virallisesti muutamien viikkojen kuluessa, mutta virastosta kerrotaan, että lupa on loppusuoralla ja lähes varma.

- Luvan myöntämiselle ei näyttäisi olevan estettä, sanoo johtaja Erkki Palva Fimeasta.

Luvan on saamassa valmiste nimeltä Sativex. Se on suuhun suihkutettava, synteettinen lääke, joka sisältää kahta eri kannabisuutetta.

Lääkkeellä on myyntilupa jo ainakin kahdessa EU-maassa, Ruotissa ja Britanniassa. Fimea sanoo tekevänsä luparatkaisut pääsääntöisesti linjassa muiden EU-maiden kanssa.

Käyttäjien määrä kasvussa, tutkimus tehosta vähäistä

Lääkekannabista saa tällä hetkellä apteekista vain Fimean erityisluvalla. Lupaa haetaan potilaskohtaisesti lääkärin kirjoittamaa reseptiä vastaan.

Lupien määrä on kääntynyt nousuun muutamassa vuodessa. Kun vuosina 2008–2010 kannabisluvan saaneita oli kymmenkunta, viime vuonna Fimea myönsi luvan jo 48 potilaalle. Kuluneen vuoden aikana lupia on myönnetty 62 kappaletta.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa Sativexia suositumpi kannabislääke on Bedrocan, joka on kannabiksen kukintoa. Sitä tuodaan maahan Hollannista, jossa kasvatus tapahtuu valvotuissa oloissa. Bedrocania saa Suomessa jatkossakin vain erityisluvalla.

Kipulääketieteen professori Eija Kalso Helsingin yliopistollisesta sairaalasta suhtautuu Sativexin myyntilupaan kielteisesti. Hän uskoo, että lääkkeen käyttö voi laajeta väärään suuntaan, kun erityislupamenettely jää pois.

Oikeus kirjoittaa resepti pitäisi olla vain kipuun erikoistuneilla lääkäreillä.

Eija Kalso, kipulääketieteen professori, HYKS

Kalson mukaan kannabis tepsii lähes ainoastaan MS-tautia sairastavien spastisuuteen eli lihasjäykkyyteen sekä kipuihin, mutta ei siinäkään kaikilla. Hän arvioi kaikkiaan muutaman kymmenen potilaan hyötyvän kannabiksesta.

- Voi olla, että sitä määrätään jatkossa myös kiputiloihin, joissa se ei ole tehokas. Käytölle voi olla myös muita syitä, kuten potilaan aikaisempi kannabiksen käyttö tai ahdistus.

Voimakkaisiin, kuten syövästä johtuviin kiputiloihin määrätään yleisesti morfiinipohjaisia opioideja. Ne aiheuttavat lääkäreidenkin mukaan riippuvutta monin verroin todennäköisemmin kuin kannabis. Opioidit pitävät myös THL:n päihdetilastojen kärkeä.

Kalso painottaa, että opioidien tehosta on kuitenkin enemmän näyttöä kuin kannabiksen. Kannabista on tutkittu vähän.

- Yleiseksi kipulääkkeeksi kannabiksesta ei ole. Se ei ole tehokas akuutin kivun hoidossa tai esimerkikisi syöpään liittyvän kivun hoidossa, sanoo Kalso.

Hän rajaisi reseptinkirjoitusoikeuden vain MS-tautiin tai kipuun erikoistuneille lääkäreille ja neurologeille.

- Se tarkoittaisi esimerkiksi yliopistollisten sairaaloiden kipupoliklinikoita, Hyksin kipupolilla työskentelevä Eija Kalso sanoo.

Reseptin saaminen työn takana

Lääkekannabista.
Lääkekannabisvalmiste Bedrocania (kuvassa) saa jatkossakin vain Fimean erityisluvalla.Yle

MS-tautia sairastava Soile Lehtonen on käyttänyt Bedrocania kipuihinsa vuoden. Hän yritti ensin saada kannabisreseptiä kotipaikkakuntansa Tampereen yliopistollisen sairaalan kipupolilta – turhaan.

- Olin saanut vihjeen kaverilta, että se saattaa auttaa MS-kipuihin. Taysista sanottiin heti, että ei kuulu sairaalan käytäntöihin.

Kannabis ei ole kova lääke verrattuna muihin, joita olen kokeillut.

Soile Lehtonen, MS-potilas

Lehtonen löysi lopulta yksityisen lääkärin, joka suostui kirjoittamaan reseptin. Oikean henkilön löytäminen oli työlästä, sillä koko maassa on vain muutama lääkäri, jotka suostuvat määräämään kannabista. He eivät halua nimeään julki leimautumisen pelossa.

Lehtonen kokeili kipuihinsa ensin muun muassa epilepsialääkkeitä ja masennuslääkkeitä. Niistä hän sai pahoinvointia ja huimausta, kun kannabis on aiheuttanut toistaiseksi vain suun kuivumista.

Kannabiksen sivuvaikutuksina pidetään yleisesti muistihäiriöitä ja kohonnutta psykoosiriskiä. Lehtonen taas pitää niitä suurempana riskinä kroonisesta kivusta seuraavia mielenterveysoireita.

- Kannabis ei ole kova lääke verrattuna muihin, joita olen kokeillut. Vaikkapa opioidien sivuvaikutuslistat ovat pidempiä kuin kannabiksen, sanoo Lehtonen.

Kela ei tällä hetkellä korvaa lääkekannabista, vaan potilas maksaa kaiken itse – Fimean erityislupaa myöten. Tämä tarkoittaa joillekin potilaille useiden satojen eurojen kuluja kuussa.