1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Huolellisuus tärkeämpää kuin tiukempi aselaki

Keskustelu aseiden säilytystä koskevan lain tiukentamisesta nousi jälleen pintaan viikonlopun vahingonlaukausonnettomuuksien jälkeen. Poliisi korostaa asiassa tiukennuksia enemmän aseen omistajan vastuuta.

Kotimaan uutiset
Ylikomisario Risto Jääskeläinen tutkii pienoiskivääriä poliisin asevarastossa.
Yle

Pohjois-Savossa viikonloppuna sattuneet, kahden lapsen kuolemaan johtaneet vahingonlaukausonnettomuudet ovat jälleen kirvoittaneet keskustelun siitä, pitäisikö aseiden säilystä koskevia pykäliä kiristää entisestään.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä kannattaisi harkita, tulisiko jo yksittäinen ampuma-ase säilyttää aina tietyt turvallisuusvaatimukset täyttävässä asekaapissa. Nykyisin turvakaappi vaaditaan vain, jos haltijalla on yli viisi asetta tai sarjatuliase.

Aselakien parissa työskentelevä ylikomisario Risto Jääskeläinen Pohjois-Savon poliisista uskoo, että tiukempikaan laki ei estä onnettomuuksia, jos aseiden säilytys on huolimatonta. Jo yhdenkin aseen omistaminen edellyttää nimittäin erityistä huolellisuutta.

- Aseiden oltava lukitussa tilassa tai osiin purettuna. Laki edellyttää, että ne eivät ole varotoimenpiteistä huolimattakaan helposti anastettavissa.

- Vaikka kaappi on turvakaappi eli standardien mukainen, on olemassa se avain jolla se lukitaan. Sitten sen avaimen kanssa täytyy olla huolellinen, että se ei pääse vääriin käsiin, Jääskeläinen huomauttaa.

Laki ei myöskään mahdollista sitä, että poliisi tekisi asetarkastuksia koteihin vain varmuuden vuoksi. Viranomaisella kun pitää olla jokin painava syy mennä yksityisasuntoon.

- Kotihälytysten tai jonkun muun rikosasian yhteydessä voidaan samalla tarkastaa aseiden säilytys. Toisaalta ei meillä olisi myöskään resursseja suorittaa tämän tyyppistä valvontaa laajemmin, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen kertoo, ns. rutiininomaista valvontaa tehdään vain aseharrastajille ja aseita myyville liikkeille.

Metsästäjäliitto: Turvallisuusasiat etusijalla

Toinen viikonlopun kuolemantapauksista sattui, kun pienoiskivääri laukesi veneessä dramaattisin seurauksin. Kokenut metsästäjä ja nuorten ampumakouluttaja muistuttaa, että turvallisuuseikkoja ei voi korostaa lapsille ja nuorille liikaa.

Älä koskaan osoita aseella ihmistä, ja käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu.

Matti Räsänen

- Älä koskaan osoita aseella ihmistä, ja käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Siitä ampumakoulutuksemme aina lähtee, kertoo Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piirin varapuheenjohtaja Matti Räsänen.

Räsänen sanoo, että kuten monessa muussakin asennekysymyksessä vanhempien esimerkki on lapsille ja nuorille tärkeä.

- Jos perhepiirissä on metsästäjiä, luontainen malli tulee sieltä nuorille.

Sisäasianministeriön ampuma-aselakityöryhmän pitäisi saada valmiiksi esityksensä aseiden säilyttämistä koskevista määräyksistä tämän vuoden loppuun mennessä. Selvitetystä on päätetty kiirehtiä jo aiemmin muun muassa Hyvinkään ampumatapauksen vuoksi.

Lue seuraavaksi