1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burgeribuumi leviää Bagdadissa

Ravintolabuumin takana ovat irakilaisyrittäjät ja lähimaiden sijoittajat. Ravintolat houkuttelevat asiakkaita, jotka kaipaavat vaihtoehtoja paikalliselle ruoalle.

Ulkomaat

Amerikkalaistyylisten ravintoloiden rypäs leviää Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Taistelujen keskellä elämään joutuneet bagdadilaiset voivat nyt tilata pirtelöitä, chili-juusto-hot dogeja ja paistettua kanaa.

Ravintolat houkuttelevat asiakkaita, jotka kaipaavat vaihtoehtoja paikalliselle ruoalle, kuten lammas-kebabille ja hiillostetulle karpille.

Ravintolabuumin takana ovat irakilaisyrittäjät ja lähimaiden sijoittajat, eivät monikansalliset yhtiöt. Yrittäjien mukaan Irak on hyödyntämätön markkina-alue, jossa asuu yhä enemmän kokeilunhaluisia ruokailijoita. Kilpailu maassa on vähäistä ja mahdolliset myyntivoitot suuret.

- Olemme kyllästyneet perinteiseen ruokaan. Me haluamme jotain erilaista, hallinnon virkailija Osama al-Ani totesi syödessään pizzaa uudessa ravintolassa viime viikolla.

Yksi uusista ravintoloista on Chili House, jossa ei nautita pikaruoasta vaan pöytiin tarjoilusta. Chili Housen ruokalistalta löytyy muun muassa caesar-salaatti, alkuruoka tulisista kanansiivistä ja periamerikkalaisia pääruokia, kuten spagettia juustolla, Philly-kerrosvoileipä ja Big Mouth Chizzila -hampurilainen.

Kurdistan Bridge -yhtiö on perustanut ravintoloita Irakiin. Yhtiön toimitusjohtaja Azad al-Hadadin mukaan hän päätti muiden sijoittajien kanssa avata ravintoloita, koska heidän mielestään maasta ei saanut kunnollisia hampurilaisia tai paistettua kanaa. Al-Hadadin mukaan sijoitukset ovat turvallisia, koska he ovat kilpailussa ajoissa liikkeellä.

Ravintolat usein iskujen kohteita

Bagdadin kansainvälinen turva-alue ns. vihreä vyöhyke ja sen läheiset Yhdysvaltain armeijan tukikohdat toivat paikalle amerikkalaisketjuja, kuten Pizza Hutin, Burger Kingin ja Subwayn, mutta ketjut lopettivat sotilaiden palatessa Yhdysvaltoihin. Ketjut olivat tarkastuspisteiden takana olevien linnoitusten suojissa, joten tavallisilla irakilaisilla ei ollut mahdollisuutta päästä käymään niissä.

Ravintolassa syöminen Irakissa on riskialtista. Jäätelökojut, ravintolat ja kahvilat olivat kohteita muun muassa elokuun 16. päivän iskusarjassa, joissa kuoli yli 90 ihmistä. Mahdollisuus rentoutua siistissä ympäristössä aterian ääressä saa kuitenkin monen paikallisen ottamaan riskin.

Myös ravintoloiden ylläpidossa on ongelmansa. Burger Joint -ravintolan piti luopua tarjoilijoiden tilauksissaan käyttämistä iPadeista, koska verkkoyhteys pätki jatkuvasti. Ulkomaisten raaka-aineiden löytäminen on haasteellista ja useat asiakkaat eivät ymmärrä, mitä esimerkiksi pirtelöt ja keksit ovat.

Maan terveysviranomaiset eivät hihku ilosta uusista ravintoloista.

- Uudet amerikkalaisravintolat tekevät irakilaisista, erityisesti lapsista, lihavampia, Bagdadin sairaalan lääkäri Sarmad Hamid totesi. Hamid kuitenkin arvioi, että uusissa ravintoloissa voi olla jotain hyvääkin.

- Ihmiset voivat saada psykologista mielihyvää istuessaan rauhallisessa, puhtaassa ja melko hienossa paikassa perheensä kanssa, tavallisen kaaoksen ulkopuolella, Hamid sanoi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi