Tuulivoimalle kaivataan miljoonien eurojen tukea

Suomessa pitäisi jauhaa kymmenen vuoden kuluttua jopa 800 uutta tuulimyllyä. Tänään maanantaina valmistunut raportti lyö kuitenkin hallituksen tavoitteita lujasti korville.

Kotimaa
Kuvassa Winwindin rakentama tuulimylly Porissa.
Anssi Leppänen / Yle

Suomessa vireille saadusta noin 200 tuulivoimahankkeesta puolet on jo pysähtynyt. Selvitysmies näkee syynä erityisesti hitaat, päällekkäiset ja jäykät luparosessit.

- Eivät hankkeet näytä rahapulan takia takkuavan. Luparosessit ovat hitaita ja viranomaistyö vie kohtuuttomasti aikaa, selvitysmies Lauri Tarasti lausuu hyvin selväsanaisesti.

Paitsi hankalat luparosessit, myllyjen rakentamista rajoittavat kohtuuttomasti myös lentoesterajoitukset. Myllyjä pitäisi voida rakentaa nykyistä lähemmäs lentokenttiä.

- Tällä hetkellä Suomen pinta-alasta yli kolmannes on kiinni lentoesteluvissa. Tässä on menty liian pitkälle. Täytyy huomioida että maa-alueille on muutakin käyttöä kuin lentäminen, Tarasti huomauttaa.

Esteenä kasvavalle tuulivoimalle on myös puolustusvoimien tutkajärjestelmä. Tarastin mielestä tutkajärjestelmä pitäisi uusia siten, etteivät myllyt häiritse toimintaa.

Selvitysmiehen mukaan tuulivoimaloiden takia jää katvealueita. Ongelma on hoidettavissa tutkajärjestelmiä uusimalla.

- Tämä on rahakysymys, Tarasti toteaa.

Ministeri uskoo hallituksen tavoitteeseen

Tarastin maanantaina valmistuneessa työkalupakissa uusiutuvia halutaan edistää myös kytkemällä pienet tuuli- ja aurinkoenergiaa tuottavat yksiköt alueelliseen sähköverkkoon.

Kaikkiaan hallitukselle esitetyt toimet vaatisivat miljoonien lisäresursseja vuoden 2013 talousarvioon.

- Kysymys on pienistä rahoista suhteessa investointien määrään, Tarasti muistuttaa.

Selvitysmiehen madonluvuista huolimatta elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) uskoo hallituksen tavoitteen toteutuvan.

- Tavoite on yhä realistinen. Me olemme kuitenkin jäljessä, joten nyt on hyvä pohtia budjettiriihessä sitä, miten mennään eteen päin. Kyllä näistä budjettiriihessä väännetään, Häkämies lausuu luottavaisena.