Matkatuliaisena hiv

Etelä-Karjalassa aloitettavilla nimettöillä hiv-pikatesteillä halutaan saada piilotapaukset hoitoon. Tyypillinen hiv-tartunnan saaja on keski-ikäinen mies, joka harrastaa suojaamatonta seksiä Venäjällä tai kaukoidässä.

Kuva: Yle

Verinäyte sormesta ja vartin odotus. Näin yksinkertaisella toimenpiteellä voi Etelä-Karjalassa saada syyskuun alusta lähtien selville, kantaako hi-virusta.

Pikatestit aloitetaan Lappeenrannassa Armilan pääterveysasemalla. Pikatestien levittäminen muualle maakuntaan riippuu siitä, miten paljon pikatestejä aletaan kysellä.

Modernia torjuntatyötä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkärin Pekka Suomalaisen mukaan tavoitteena on madaltaa hiv-tartuntaa epäilevien kynnystä mennä testauttamaan itsensä.

- Tällä pyritään tavoittamaan se osa, joka haluaisi tulla nimettömänä ja haluaisi tietää vastauksen 15 minuutissa. Tämä on osa tätä torjuntatyötä ja nyt se päätettiin täällä aloittaa, Suomalainen toteaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on päänavaaja, sillä tähän mennessä nimettömiä pikatestejä ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n eikä Hiv-tukikeskuksen tietojen mukaan ole tehty julkisen terveydenhuollon puolella.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä lähtee liikkeelle.

Henrikki Brummer-Korvenkontio

Ensisijaisena tavoitteena on saada hiv-potilaat ajoissa hoitoon ja estää uudet tartunnat.

- Tämmöistä testausta perusterveydenhuollossa ei ole saatu aikaiseksi vaikka on ollut suosituksia, että näin tulisi toimia. Se on ollut hyvin hidasta. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä lähtee liikkeelle, kertoo THL:n erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Naapurimaassa kytee

Etelä-Karjala ei poikkea hiv-tilastoissa muusta maasta. Vuosittain maakunnassa ilmenee 4-9 uutta tapausta. Suomalaisen mukaan luvut ovat yllättävän pieniä.

Yllättävän vähän olemme sieltä saaneet näitä potilaita Suomeen verrattuna siihen määrään, miten paljon hiviä siellä on

Pekka Suomalainen

- Yllättävän vähän olemme sieltä saaneet näitä potilaita Suomeen verrattuna siihen määrään miten paljon hiviä siellä on, Suomalainen pohtii.

- Mutta sinänsä tämä on tietenkin vaaratilanne, koska me tiedämme, että Venäjällä esiintyvyys on 5-30 kertaa suurempi kuin Suomen puolella, Brummer-Korvenkontio jatkaa.

Esimerkiksi jo Karjalan tasavallassa hiv:tä esiintyy viisi kertaa enemmän ja Pietarissa 30 kertaa enemmän kuin Suomessa.

Testillä piilotapaukset esille

Tyypillisesti hiv-tartunnan saa keski-ikäinen mies Venäjän tai kaukoidän matkalla. Yleisimmin virus tarttuu suojaamattomassa miehen ja naisen välisessä sukupuoliyhteydessä.

- WHO:n laskelmien mukaan meidän kokoisessa väestössä olisi noin arviolta tuhat henkilöä, jotka kantavat tietämättään virusta. Vain testi kertoo sen, onko henkilöllä tartuntaa vai ei, muistuttaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Irma Pahlman.