Ranska jatkoi kiisteltyjä romanileirien tyhjennyksiä

Ranskassa on arviolta 15 000 romania, jotka asuvat leireillä epäinhimillisissä oloissa. Maan sosialistihallitus on jatkanut aiemman oikeistohallituksen linjaa romanileirien tyhjennyksissä.

Ulkomaat

Ranskan poliisi tyhjensi tänään maanantaina romanileirin Pariisin lähistöllä. Leiriltä häädettiin 70 ihmistä, joista 19 oli lapsia. Romanit häädettiin kadulle vain muutama päivä sen jälkeen, kun Ranskan hallitus lupasi uudistaa ristiriitaista etnisiä vähemmistöjä käsittelevää politiikkaansa.

Poliisi aloitti Evryn lähiössä sijaitsevan leirin tyhjentämisen aamunkoitteessa. Poliisi sai paikalliselta kuvernööriltä Francis Chouatilta käskyn tyhjentää leirin yleiseen turvallisuuteen ja terveyssyihin vedoten.

Ranskan sosialistihallituksen sisäministeri Manuel Valls on antanut tyhjennysmääräyksiä useille romanileireille sitten sosialistihallituksen viime toukokuisen valtaannousun. Valls on perustellut tyhjennyksiä leirien "sietämättömillä" hygieniaoloilla.

Arviolta noin 15 000 romania asuu vastaavanlaisilla leireillä eri puolilla Ranskaa. Paikallisten asukkaiden vihamielinen suhtautuminen romanileireihin on aiheuttanut valtaisan poliittisen päänsäryn Ranskan hallitukselle.

Sisäministeri Valls on jatkanut aiemman oikeistohallinnon politiikkaa romanileirien tyhjennyksissä ja tarjonnut romaneille ilmaisia lentoja sekä talousapua, mikäli he suostuvat palaamaan lähtömaihinsa.

Lähteet: AFP