Pakastettu näyte voi käräyttää urheilijan vielä vuosien päästä

Tähän mennessä dopingin käyttäjät ovat jääneet kiinni heti suorituksen jälkeen. Jatkossa mitalikaappi voi tyhjentyä jopa kahdeksan vuotta myöhemmin, jos pakastenäyte osoittaa kiellettyjen aineiden käytön.

urheilu
Dopingnäytteitä laboratoriossa.
Yle

Viime päivinä urheilupiirejä on puhuttanut pyöräilijä Lance Armstrongin kohtalo. Vanhojen dopingepäilyjen nojalla mieheltä ollaan riistämässä lähes kaikki hänen saavutuksensa vuodesta 1998 alkaen.

Lontoon olympialaisissa puolestaan kahdeksan vuotta vanhojen näytteiden uusinta-analyysi käräytti ainakin yhden yleisurheilijan.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoo, että ensimmäiset tallennetut näytteet ovat tiettävästi Ateenan olympialaisista vuodelta 2004. Tämän kesän käry on ensimmäinen laatuaan, eikä sitäkään ole vielä loppuun käsitelty.

Kansainvälisen antidopingjärjestön WADA:n sääntöjen sallima suurin näytteiden säilytysaika on kahdeksan vuotta. Sääntö on ollut voimassa jo monta vuotta, mutta vasta nyt pakastettuja näytteitä on alettu tutkia.

Ajatuksena on, että testausmenetelmien kehittyessä vanhoista näytteistä voidaan havaita aineita, jotka aiemmin jäivät piiloon.

Testauksen pelisäännöt haussa

Vuosia aiemmin tallennettujen näytteiden uudelleen analysointi on asiana sen verran uusi, että pelisäännöt ovat vasta muotoutumassa.

- Ei ole varmasti juridisesti ihan sama, onko kärynnyt nyt vai viisi vuotta sitten, sanoo Timo Seppälä.

Aivan sama ei ole sekään, kenellä on valta päättää, kenen näytteet aikanaan analysoidaan uudelleen.

- Varastonäytteiden suhteen on olemassa erilaisia käytäntöjä, koska mitään selkeitä sääntöjä ei ole.

Ei ole varmasti juridisesti ihan sama, onko kärynnyt nyt vai viisi vuotta sitten.

Seppälän mukaan urheilijan oikeusturvaa ei tässä ole vielä juuri mietitty. Urheilija ei tiedä, millaisin kriteerein uusintakokeita tehdään, eikä esimerkiksi sitä, onko hänen omia näytteitään talletettu johonkin.

Pelkkä huhu voi riittää

Kun yhteisiä pelisääntöjä ei ole, pelkkä huhu saattaa riittää pakastenäytteen sulattamiseen.

- Nykyään on mahdollisuus tehdä myös kohdennettuja analyyseja siten, että jos ajatellaan, että joku henkilö on epäilyttävä dopingin käytön suhteen, niin pelkästään hänen näytteitään voidaan analysoida, Seppälä sanoo.

Vuosittain maailmassa tehdään noin neljännesmiljoona dopingtestiä, joista säilötään kenties kymmenesosa. Kukaan ei tiedä tarkkaa lukua. Suomessakin teema poikinee vielä muhevia riitoja. Ensimmäiset kotimaiset varastonäytteet pakastettiin helsinkiläiseen dopinglaboratorioon viime vuonna.