Muumit evakkoon taidemuseoon

Muumilaaksoa on kaavailtu Tampereen Onkiniemen vanhaan sukkatehtaaseen suunniteltuun Luovien alojen keskukseen. Hankkeen venyminen pakottaa jo nyt tilapäistiloihin.

muumit
Muumilaakso Tampereella
YLE / Petri Aaltonen

Tampereen Metso-kirjastossa toimiva Muumilaakso muuttaa näillä näkymin marraskuussa Tampereen taidemuseon pohjakerrokseen. Syynä on Metson laaja remontti.

Jos muutostyöt sujuvat nopeasti, Muumilaakso voisi avata ovensa taidemuseossa jo joulukuussa. Todennäköisemmin avajaiset lykkääntyvät vuodenvaihteen yli.

Muumilaaksoa on kaavailtu Onkiniemen vanhaan sukkatehtaaseen suunniteltuun Luovien alojen keskukseen, mutta hankkeen venyminen pakotti jo nyt tilapäistiloihin.

Sukkatehdas yhä ykkösvaihtoehto

Evakkoretken pituus on vielä auki, sanoo Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.

- Se ei riipu meistä, vaan odotamme poliittisia päätöksiä sukkatehtaasta. Se on meille ykkösvaihtoehto, koska muut menisivät ajallisesti hyvin pitkälle.

- Muumilaakso on mukana myös Tampereen taidemuseon tulevien tilatarpeiden pohdinnoissa, mutta jos sukkatehdashanke nytkähtää eteenpäin, pääsisimme uusiin, omiin tiloihin joko vuoden 2014 lopussa tai seuraavan vuoden alussa, Myllyharju sanoo.

Metsoon Muumilaakso ei joka tapauksessa enää palaa, vaan vuokrasopimuskin on jo irtisanottu.

Tilaa vähemmän kuin Metsossa

Näyttely kutistuu väkisinkin, mutta yritämme uudistaa sitä ja tarjota entistä parempaa.

Taina Myllyharju

Taina Myllyharjun mukaan taidemuseon tilat ovat museoteknisesti toimivat, mutta pinta-alaa on nykyistä vähemmän.

- Tilaa on noin kolmasosa nykyisestä. Näyttely kutistuu väkisinkin, mutta yritämme uudistaa sitä ja tarjota entistä parempaa.

Muumien tekijänoikeuksia valvoo suomalainen yhtiö Moomin Characters, jolle parinkin vuoden mittainen evakko sopii - kunhan siitä ei tule pysyvää.

Myös muumiyhtiö pitää ykkösvaihtoehtona Onkiniemen vanhaa sukkatehdasta.