1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joensuu

Rupilisko ui Joensuun rintanappiin

Joensuun kaupungin nimikkolajit järvilohi, kultasirkku, herkkutatti, orava ja juurtokaisla ovat saaneet seurakseen rupiliskon. Kaupunginvaltuusto on nimennyt harvinaisen ja rauhoitetun rupiliskon Joensuun uudeksi nimikkoeläimeksi.

Joensuu
Rupilisko maatuvien lehtien päällä
Rupilisko maatuvien lehtien päälläVille Vuorio

Rupilisko on nimetty Joensuun nimikkoeläimeksi. Asiasta päätti kaupunginvaltuusto.

Rupilisko on salamantereiden heimoon kuuluva sammakkoeläin, joka on Suomessa luokiteltu uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi lajiksi.

Rupilisko kasvaa jopa 17 senttimetrin pituiseksi, ja se voi voi elää 15-vuotiaaksi. Rupilisko asustelee pienissä kalattomissa lammissa.

Joensuussa rupiliskolla menee kohtuullisen hyvin, sillä kaupungin alueelta löytyy noin 30 lisääntymislampea. Maassamme tunnetaan kaikkiaan vain 70 rupiliskon lisääntymislampea. Näin ollen Joensuuta voidaankin pitää Suomen rupiliskopääkaupunkina.

Itä- ja Kaakkois-Suomen lisäksi rupiliskoja on tavattu Ahvenanmaalla.

Liskojen yö?

Nimikkolajeillaan kaupunki haluaa nostaa esille oman alueensa luonnon erikoisuuksia ja harvinaisuuksia.

Kaupunki myös hyödyntää nimikkolajejaan markkinoinnissa. Rupiliskon "ensi-ilta" on perjantaina 31. elokuuta järjestettävä Joen Yö Nuorten saaressa, jossa on jaossa rupiliskoaiheisia rintanappeja.

Rupiliskon suojeluun on osallistunut muun muassa Joensuun Popmuusikot ry. Popparit laskivat vuoden 2010 Ilosaarirockin hiilidioksidipäästöt ja lahjoitti päästökaupan mukaisen kompensaatiosumman rupiliskon suojeluun.

Ilosaarirockin lahjoittamilla varoilla rakennettiin yhdeksän uutta lampea, ennallistettiin kaksi suota sekä syvennettiin ja nostettiin vesistöjä.

Lue seuraavaksi