Veikko Lavi eli villin nuoruuden

Laulaja Veikko Lavin elämäkerran ensimmäinen osa kertoo nuoresta miehestä, joka urheili, hurvitteli ja joutui alvariinsa putkaan.

Veikko Lavi Kuva: Lavien perhealbumi

Kansantaiteilija Veikko Lavin nuoruusvuosista on julkaistu kirja. Matti Halmeahon kirja Kun suksi ei luista: Veikko Lavin nuoruusvuodet 1912 - 1949 kertoo hulivilistä ja lupaavasta urheilijasta, jonka elämästä ei puuttunut kiperiä tilanteita. Lavin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistava elämäkerta kertoo Lavin elämästä ennen varsinaista taiteilijauraa.

Lavi-tutkija Matti Halmeahon kirja perustuu Lavin, hänen lähipiirinsä ja satojen muiden hänet tunteiden haastatteluihin sekä dokumenttiaineistoon.

Veikko Lavin musiikkiura alkoi myöhään. Hän syntyi vuonna 1912 Kotkassa ja kuoli vuonna 1996 Haminassa. Hän teki ensimmäisen levynsä 1950-luvulla. Lavi ammensi myöhemmin lauluihinsa aineksia värikkäästä nuoruudestaan.

Veikko Lavin tunnettuja hittejä olivat muun muassa Väärä vitonen, Silakka-apajalla, Sukuvika - suksi ei luista sekä Jokainen ihminen on laulun arvoinen.

Urheilijalupaus oli liian hulivili treenatakseen

Nuori Lavi oli lupaava kuulantyöntäjä, joka tavoitteli olympialaispaikkaa. Hänen nopea ja lyhytjännitteinen luonteensa kuitenkin haittasi urheiluharjoituksia.

- Erittäin huonostihan se sopi, kun harjoittelu maistui silloin kun se maistui. Väliin jäi pitkiä taukoja ja usein Vepa meni urheilukentälle vain seurustelemaan tai asettelemaan Kotkan naissprinttereitä lähtökuoppiin, kertoo kirjailija Matti Halmeaho.

Potkuja ja putkareissuja

Lavi teki nuorena monenlaisia töitä, mutta sai myös moneen kertaan potkut.

- Vepahan oli mitä moninaisimmissa töissä Kotkassa, muun muassa Alkon myyjänä. Mutta kuten arvata saattaa, kun Vepalla oli vilkas luonne ja hän oli kovin huvittelun haluinen varsinkin iltaisin, niin se jäi kolmeen kuukauteen, sillä Alkossa vaadittiin niihin aikoihin myyjiltä hyvätapaisuutta, sanoo Halmeaho.

Nuoruudessaan Lavi joutui tekemisiin usein myös poliisin kanssa. Kotkan aikoina Lavi oli tuttu vieras putkassa.

- Olen löytänyt Mikkelin maakunta-arkistoista dokumentteja, joissa myöhemmin elokuvissakin esiintynyt, legendaarinen poliisi Eino Kaipainen kuulusteli Vepaa. Kuulustelupöytäkirjat aina vain lyhenivät, koska Kaipainen kyllästyi tähän jatkuvaan asiakassuhteeseen, kertoo Halmeaho.

Lavin taiteilijavuosista kertova elämäkerran toinen osa ilmestyy syksyllä 2013.