Senaattorit Kiinalle: Lopettakaa ID-väärennösten myynti

Amerikkalaisen ajokorttijärjestön puheenjohtaja muistuttaa, että turistibussin heinäkuussa Bulgariassa räjäyttänyt terroristi esiintyi väärennetyllä Michiganin osavaltion ajokortilla. Chicagon lentokentällä takavarikoitiin yli 1 700 väärennettyä ajokorttia vuonna 2010.

Ulkomaat

Kiinasta maahan virtaavat, taitavasti tehdyt väärennetyt henkilöllisyystodistukset ovat puhuttaneet viime aikoina Yhdysvalloissa.

Elokuun alussa neljä senaattoria vaati kirjeessään Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläälle maan hallintoa sulkemaan väärennettyjä amerikkalaisajokortteja myyvät yhtiöt. Senaattorien mukaan väärennökset ovat Yhdysvalloille turvallisuusriski.

Kirjeessä mainittiin erityisesti ID Chief -niminen yhtiö, jonka väitettiin olevan yksi suurimmista väärennettyjä ajokortteja myyvistä firmoista. Yhtiöltä voi netin välityksellä ostaa 200 dollarilla useiden Yhdysvaltojen osavaltioiden ajokortteja.

"Valmistautukaa hauskanpitoon"

Emme usko olevamme pahoja ihmisiä, yritämme vain auttaa opiskelijaparkoja pitämään vähän hauskaa.

Viesti ID Chief -sivustolla

Senaattorien vaatimus tuotti tulosta, sillä viikon päästä kirjeestä yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että väärennösyhtiön sivuille oli tullut ilmoitus liiketoiminnan loppumisesta.

- Haluamme myös sinun olevan fiksu ja käyttävän uutta henkilöllisyyskorttiasi vain oluen ostamiseen elokuvissa. Emme pidä rikollisista emmekä usko olevamme pahoja ihmisiä, yritämme vain auttaa opiskelijaparkoja pitämään vähän hauskaa, kerrottiin sivuilla.

ID Chief mainosti aiemmin väärennöksiään erityisesti nuorille opiskelijoille, kehottaen heitä netissä "valmistautumaan hauskanpitoon lempiravintoloissa ja -baareissa." Alkoholi-ikäraja on Yhdysvalloissa 21 vuotta.

Vuonna 2009 tehdyn, amerikkalaisyliopistoja kartoittaneen tutkimuksen mukaan ensimmäisen vuoden opiskelijoista 17 prosenttia ja neljännen vuoden opiskelijoista 32 prosenttia omisti väärennetyn henkilöllisyystodistuksen, kirjoittaa The Economist.

Tullin haaviin tuhansia väärennöksiä vuodessa

The Washington Timesin mukaan Yhdysvaltojen tulliviranomainen takavarikoi vuonna 2010 pelkästään Chicagon kansainväliseltä lentokentältä yli 1 700 väärennettyä ajokorttia.

Amerikkalaisen ajokorttijärjestön puheenjohtaja Brian Zimmer sanoo lehdelle, että kiinalaisväärennösten määrä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, ja väärennösten laatu on parantunut.

Hän huomauttaa, että turistibussin heinäkuussa Bulgariassa räjäyttänyt terroristi esiintyi väärennetyllä Michiganin osavaltion ajokortilla.