Vartijapula edesauttoi Vantaan vankilapakoa

Henkilökuntapula vaikutti Vantaan vankilapakoon, sanoo vankilan johtaja. Virolainen vanki pääsi sunnuntaina karkaamaan tutkintavankilan ulkoilualueelta sillä välin, kun vartija oli palauttamassa osaa vangeista sisälle.

vankeus
Vantaan vankila tutkintavankila pako vanki työvoimapula vartija
Yle

Vartija lähti palauttamaan osaa vangeista sisälle sunnuntai-iltapäivän ulkoilun päätteeksi. Silloin vankilassa oleva, Virossa etsintäkuulutettu virolainen vanki karkasi.

Vanki kiipesi kuusimetrisen, natolangoilla varustetun aidan yli. Hänellä saattoi poliisin mukaan olla apuri muurin toisella puolella odottamassa.

- Vankilamme on ollut viimeisten kymmenen vuoden ajan aliresursoitu. Emme kykene hoitamaan fyysisen henkilövalvonnan kautta koko ulkoilua työvoimapulan takia, selvittää vankilan johtaja Tuomo Junkkari.

Ukkonen oli rikkonut vankilan kamerat

Poliisin mukaan pakoa edesauttoi myös valvontakameroiden rikkonaisuus. Ne olivat menneet muutamia päiviä aikaisemmin ukkosen takia rikki eikä niitä ollut vielä ehditty korjata.

Vantaan vankila on paitsi alimiehitetty myös yliasuttu. Vankilassa on 166 virallista vankipaikkaa.

- Vankimäärät hipovat pahimmillaan kolmea sataa. Toivon, että saisimme sisäisesti sijoitettuna lisää vartijoita tai että vankeja sijoitettaisiin vajaalla toimiviin vankiloihin, Junkkari sanoo.

Jokainen vanki haaveilee paosta

Pako ei Junkkarin mukaan ole juuri vaikuttanut ilmapiiriin.

- Psykologit sanovat, että lähes kaikki vangit suunnittelevat joskus pakoa. Jos sitten joku onnistuu pakenemaan, se helpottaa vankilaan joutuneen ihmisen ahdistusta. Meidän tehtävämme ei tietenkään ole ajatella näin vaan varmistaa, että karkaamisia ei tapahdu.

Poliisin mukaan sunnuntaina karannut virolaisvanki ei ole vaarallinen. Vantaan vankilasta on paettu viimeisten kymmenen vuoden aikana vain kerran aiemmin.