Sähkönkulutuksen etäluenta tulee - tahti ja hintalappu vaihtelevat

Valtaosa helsinkiläisistä voi seurata kulutustaan internetistä tunnin tarkkuudella. Kaikki yhtiöt etäluentaan määräävä laki tähtää energiansäästöön ja kasvattaa siirtomaksuja – ainakin joidenkin yhtiöiden asiakkailla.

Kotimaa
Etäluentaan siirtymisen kustannukset vaihtelevat verkkoyhtiöiden välillä.
Etäluentaan siirtymisen kustannukset vaihtelevat verkkoyhtiöiden välillä.Petteri Juuti / Yle

Muita korkeampi palkki sunnuntain kohdalla saa havahtumaan. Miksi sähköä kului paljon enemmän kuin viikon muina päivinä? Yksi klikkaus kertoo, että kulutus oli kovaa kello iltaneljästä seitsemään. Taisi olla imurointipäivä ja pata pitkään hautumassa.

- Kyllä tällainen palvelu varmasti avaa sähkönkäyttäjien silmät ja asiakkaiden silmät, kun näkee, mihin sitä sähköä kuluu. Ja se on varmasti ensimmäinen vaihe siihen, että oppii säästämään sähköä. Samalla säästyy myös omaa rahaa, sanoo Ilmastoinfon energia-asiantuntija Antti Tilamaa.

Lasku kulutuksen, ei arvion mukaan

Uudistus näkyy myös sähkölaskussa, kun asiakkaat maksavat ennakkoarvion sijaan toteutuneesta kulutuksesta. Osa sähkölämmittäjistä on jo pelästynyt suuria talvilaskuja. Elenian mukaan vain yksi sadasta asiakkaasta on tarttunut mahdollisuuteen pysyä vanhassa arviolaskutuksessa.

Sähkönsiirtoyhtiöt eri tahdissa

Säästämiseen tähtäävä laki määrää, että reilun vuoden kuluttua tuntikulutuksen seurantapalvelu on lähes kaikkien saatavilla. Tähän mennessä uuteen aikaan on siirrytty eri tahtiin.

Suurista verkkoyhtiöistä hitain on ollut Fortum Sähkönsiirto. Tietoja kerääviä etäluettavia mittareita on vaihdettu hieman yli puoleen kodeista ja tunnin tarkkuudella toimiva nettipalvelu valmistuu ensi vuonna. Vantaan Energia sanoo saavansa mittarit vaihdettua ja palvelun pystyyn vuoden loppuun mennessä. Helsingin Energian Helen Sähköverkko on urakan loppumetreillä ja Elenia, eli entinen Vattenfall, sai remontin valmiiksi jo pari vuotta sitten.

Sähkön käyttäjät maksavat muutoksen - mutta kuinka paljon?

Mittareiden vaihto ja järjestelmien uusiminen maksavat yhtiöille miljoonia. Laskun maksavat viimekädessä sähkön käyttäjät. Äkkinousua siirtohintoihin ei kuitenkaan ole luvassa, sillä investoinnit on otettu huomioon jo nykyisiä siirtohintoja määrätessä. Verkkoyhtiöiden mukaan on erittäin vaikea arvioida, kuinka paljon muutos rokottaa kuluttajan kukkaroa.

Varmaankin puhutaan jostakin luvusta 10 ja 20 euron välissä per vuosi per asiakas.

Heikki Linnanen

- Me emme oikeastaan pysty laskemaan, miten yksittäinen investointi vaikuttaa sähkön siirtohintaan. Mutta jos jonkinnäköinen luku pitäisi laskea, niin me varmaankin puhutaan jostakin luvusta 10 ja 20 euron välissä per vuosi per asiakas, arvioi projektipäällikkö Heikki Linnanen Fortum Sähkönsiirrosta.

Elenia puolestaan arvioi, ettei uudistus ole vaikuttanut sen siirtohintoihin lainkaan.

Helen Sähköverkko arvioi muutostöiden maksavat noin 180 euroa asiakasta kohden, mutta uuden järjestelmän käytön olevan vanhaa halvempaa. Säästöä syntyy esimerkiksi asiakkaan muuttaessa - aiemmin mittarilukema piti käydä lukemassa paikan päällä, nyt tieto saadaan suoraan tietojärjestelmästä.

Fortumilla paljon töitä maaseudulla ja tietojärjestelmän kanssa

Kalleimmaksi remontti näyttäisi tulevan Fortumille. Se arvioi, töiden maksavan 230 euroa mittaria kohden. Tästä 200 euroa menee mittarin vaihtoon ja 30 euroa tietojärjestelmän uudistamiseen.

- Tällainen maaseutupohjainen verkko on aina kalliimpi toteuttaa kuin kaupunkiin keskittynyt verkko. Siellä on etäisyydet pitkät ja työaikaa kuluu enemmän. Suuri osa tästä investoinnista on itse asiassa työaikaa, mitä asennustöihin kuluu, sanoo Linnanen.

- Eri verkkoyhtiöillä on myös erilaiset tietojärjestelmät. Me jouduimme tekemään todella paljon töitä meidän omien järjestelmien kanssa, että me pystymme hyödyntämään täysimääräisesti näitä etäluettavia mittareita, Linnanen jatkaa.

Uuden järjestelmän käyttökustannukset Fortum arvioi kaksinkertaisiksi vanhaan nähden, eli 10 euroon vuodessa mittaria kohden.

Kyllä meidän ylläpitokustannukset selvästi nousee.

Heikki Linnanen

- Meidän vertailukohta on todettu erittäin tehokkaaksi, ja se pohjautuu pääasiassa asiakkaiden itseluentaan. Siihen kun verrataan, niin kyllä meidän ylläpitokustannukset selvästi nousee, sanoo projektipäällikkö Linnanen.

Fortum: ”Erot asiakkaille aika pieniä”

Kaikki yhtiöt muistuttavat, että kustannusten erittely on vaikeaa ja vertailukelpoisten lukujen antaminen vielä vaikeampaa.

- Tapa, jolla sähköverkkojen hinnoittelua lasketaan, varmistaa sen, että kustannukset kokolailla tasaantuvat valtakunnallisesti. Vaikka toteutuskustannukset jonkin verran vaihtelee, niin asiakkaille näkyvät kustannukset ovat hyvin liki toisiaan, vakuuttaa projektipäällikkö Heikki Linnanen.

Energiamarkkinavirasto: ”emme puutu yksittäisiin kustannuksiin”

Edes verkkoyhtiöiden toimintaa valvova energiamarkkinavirasto ei osaa sanoa tarkkaan, kuinka eriarvoisessa asemassa eri yhtiöiden asiakkaat ovat.

Me viranomaisena valvomme kokonaissiirtohinnoittelua, emme yksittäisiä kustannuksia.

Veli-Pekka Saajo

- Tämä on aika vaikea kysymys. Me viranomaisena valvomme näiden yhtiöiden kokonaissiirtohinnoittelua, eli tällaisiin yksittäisiin kustannuksiin emme ole puuttuneet, sanoo energiamarkkinaviraston johtava asiantuntija Veli-Pekka Saajo.

- Olemme sallineet verkonhaltijan ottaa asiakkaalta viisi euroa per käyttöpaikka tutkimus- ja kehittämiskustannuksiin. Lisäksi mittarille saa jälleenhankinta-arvon, joka on maksimissaan 200 euroa, mikäli sitä käytetään etäluentatietojen selvittämiseen. Muussa tapauksessa se otetaan valvonnassa huomioon tavallisena mittarina, jonka arvo on 150 euroa. Tätä kautta me varmistamme, että se kustannus asiakkaalle pysyy korkeintaan tällä tasolla, selvittää Saajo.

Energiamarkkinaviraston johtava asiantuntija veikkaa, että ajoituksella on saattanut olla vaikutusta yhtiöiden erilaisiin kustannuksiin.

- Yhtiöt ovat aloittaneet etäluettaviin mittareihin siirtymiseen eri aikaan, jolloin voi olla että ne kustannusvaikutukset ovat olleet erilaisia. En tiedä, miten mittareiden hintakehitys on mennyt, kun verkonhaltijoille on tullut tämä velvoite ja takaraja lähestyy. Se on voinut tietysti osaltaan vaikuttaa hintoihin, pyörittelee Saajo.