1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Woody Allenin suurkaupungit - New Yorkista Roomaan

Kaupungeilla on ollut merkittävä rooli Woody Allenin elokuvissa. Hänen New Yorkissa kuvattujen elokuviensa tapahtumapaikoista on tullut turistinähtävyyksiä. 2000-luvulla ohjaaja on kuitenkin tehnyt monta tunnelmallista elokuvaa myös Euroopan suurkaupungeissa.

kulttuuri
Woody Allen elokuvassa New York Stories.
Woody Allen elokuvassa New York Stories.Brian Hamil

New York

Woody Allen ja  Diane Keaton elokuvassa Manhattan.
Woody Allen ja Diane Keaton elokuvassa Manhattan.United Artists

Woody Allenin synnyinkaupunki on myös hänen suurin rakkautensa. New York ja varsinkin Manhattan on ollut tapahtumapaikkana suurimmassa osassa hänen elokuviaan.Manhattan(1979) oli monitahoinen kunnianosoitus Isolle Omenalle, ja varsinkin sen tapahtumapaikoista on tullut nähtävyyksiä. Niistä ikonisin lienee Itä-Manhattanilla 59. kadun sillan vieressä oleva penkki, jolla Woody Allen ja Diane Keaton istuvat illan hämärtyessä. Allenin New Yorkissa kuvaamat elokuvat vilisevät myös hänen suosikkipaikkojaan, kuten jo lakkautettu ravintola Elaine's tai yhä olemassaoleva Carnegie's Deli. Myös kaupungin Keskuspuisto on tärkeä paikka monissa elokuvissa ja myös Allenille itselleen, joka on asunut puiston kupeessa vuosikausia. New Yorkin merkitystä ohjaajan elokuville kuvastaa myös se, että sen paikat ovat useassa hänen elokuvistaan nimiosassa - edellä mainitunManhattaninlisäksi tällaisia ovatBroadway Danny Rose(1984),Manhattanin murhamysteeri(1993) jaLuotisade Broadwaylla(1994). Myös Allenin arvostetuinelokuva, romanttinen komediaAnnie Hall(1977) esittelee monipuolisesti kaupunkia, joka ei koskaan nuku. ElokuvassaRadio Days(1987) Allen kertoi taas lapsuutensa New Yorkista. 2000-luvulla Euroopan löytänyt ohjaaja palasi kuvaamaan New Yorkiin neljän vuoden tauon jälkeen elokuvassaWhatever Works(2009).

Lontoo

Jonathan Rhys Meyers ja Emily Mortimer elokuvassa Match Point.
Jonathan Rhys Meyers ja Emily Mortimer elokuvassa Match Point. BBC Films

Vuosituhannen vaihteessa Woody Allenin ura oli alamäessä. Arvostelijoiden mukaan huono menestys kertoi iän ja kovan työtahdin koituneen ohjaajan kohtaloksi. Allen kuitenkin näytti arvostelijoilleen uusiutumalla kokonaan. Lontoon seurapiireihin sijoittuvaMatch Point(2005) oli odottamaton veto myös siksi, että se oli piinaava trilleri eikä parisuhdedraama tai komedia.Match Pointinmenestyksestä uuteen nousuun lähtenyt Allen ohjasi myös seuraavat kaksi elokuvaansaScoop(2006) jaCassandra's Dream(2007) Lontoossa. Hän palasi kaupunkiin elokuvassaYou Will Meet a Tall Dark Stranger(2010). Allenin Lontoolle tärkeitä paikkoja ovat puistot ja kartanot sekä ikkunanäkymät Westminster Abbeylle ja Big Beniin. Trillereiden tunnelman kannalta tärkeitä ovat Thamesin rannalla kuvatut kohtaukset, jotka tuovatMatch PointiinjaCassandra's Dreamiinomaa viimaista tunnelmaansa.

Barcelona

Javier Bardem ja Penélope Cruz elokuvassa Vicky Cristina Barcelona.
Javier Bardem ja Penélope Cruz elokuvassa Vicky Cristina Barcelona.Mediapro

Vicky Cristina Barcelona(2008) on ensimmäinen Woody Allenin Eurooppaan sijoitetuista elokuvista, jossa kaupunki esittää yhtä pääosaa. Elokuvassa Scarlett Johanssonin, Rebecca Hallin ja Javier Bardemin roolihahmot rakastavat Katalonian maisemissa. Esille pääsevät erityisesti Gaudin arkkitehtuuri, turistien suosima kävelykatu La Rambla ja vihreät maaseutumaisemat. Osa elokuvasta kuvattiin Oviedon kaupungissa, jonne pystytettiin vuonna 2003 Woody Allenia esittävä patsas. Allen oli alun perin kirjoittanut elokuvan tarinan tapahtumaan San Franciscossa. Hän kuitenkin muutti tapahtumapaikaksi Barcelonan, kun kaupunki lupasi osallistua elokuvan kustannuksiin.

Pariisi

Owen Wilson ja Rachel McAdams  Woody Allenin elokuvassa Midnight in Paris.
Owen Wilson ja Marion Cotillard Woody Allenin elokuvassa Midnight in Paris.Sony Pictures

Pariisi on aina ollut Allenille tärkeä kaupunki. ElokuvassaMiehiä ja vaimoja(1992) hänen esittämänsä kirjailija puhuu alituiseen muuttavansa Pariisiin. Amerikkalaiseen tapaan rakkauden kaupunki näyttäytyy hänen tuotannossaan jonakin myyttisenä ja tavoittamattomana. Ei olekaan ihme, että ohjaajan ainoa Pariisiin sijoitettu elokuvaMidnight in Paris(2011) on ollut hänen uransa suurin taloudellinen menestys. Elokuvassa Pariisin vetovoima perustuu enemmän sen kaduilla kummitteleviin 1900-luvun merkittäviin taiteilijoihin kuin nähtävyyksiin. Niitäkin toki tarjotaan hienovaraisesti tapahtumien taustalla aina Notre Damen katedraalista Riemukaareen. Allenin uran alkupään elokuvistaSota ja rakkaus eli älkää ampuko Napoleonia(1975) kuvattiin myös osin Pariisissa.

Rooma

Woody Allenin uusin elokuva _To Rome With Love _sai alkunsa tilaustyönä. Ohjaajalle soitettiin ja tarjottiin mahdollisuutta kuvata ikuisessa kaupungissa. Elokuvassa nähdään Rooman piazzoja ja mukulakivikatuja sekä pakollisina nähtävyyksinä muun muassa Fontana di Trevi, Sikstuksen kappeli ja Colosseum. Allen kuvaa ensimmäistä kertaa myös muuta kuin amerikkalaista perhe-elämää, mutta italialaisten kuvaus jää kliseiseksi. Ohjaaja kertoo tehneensä elokuvan täysin turistina ja ilman käsitystä italialaisesta elämästä, ja siinä hän on oikeassa. Italialaisuutta elokuvassa edustavat lähinnä oopperamusiikin käyttö ja kliseiset intohimon purkaukset.

Woody Allen keskustelee italialaisten liikennepoliisien kanssa To Rome with Love -elokuvan kuvauksissa Roomassa.
Woody Allen keskusteli italialaisten liikennepoliisien kanssa To Rome with Love -elokuvan kuvauksissa Roomassa heinäkuussa 2011.Massimo Percossi / EPA

Mitä seuraavaksi?

Woody Allenin seuraavaa, ensi vuonna ensi-iltansa saavaa elokuvaa kuvataan jo San Franciscossa. Myös tällä kertaa kaupungin valinta on yllättävä, sillä Hollywoodia inhoava ohjaaja on aiemmin karttanut Kaliforniaa. Muun muassa läntisen Yhdysvaltain auringonpaiste on ollut toistuva vitsinaihe hänen elokuvissaan. Toisaalta San Franciscon sijainti meren rannalla, viettävät vanhat kadut ja Golden Gate -silta ovat juuri omiaan Allenin postikorttimaiselle tyylille. Allen kuvasi myös ensimmäisen elokuvansa _Ota rahat ja juokse _(1969) San Franciscossa.

Lue seuraavaksi