1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tetra Pak -perijän vaimo väitti tietävänsä Palmen murhaajan

Eva Rausing lähetti 12 sähköpostia Olof Palme -tutkijalle, kertoo Dagens Nyheter. Nyt Ruotsin poliisi on kiinnostunut tiedoista.

Ihmiset kerääntyivät Olof Palmen murhapaikalle Sveavägenin ja Tunnelgatanin risteykseen Tukholmassa 1.maaliskuuta 1986. Kuva: Björn Elgstrand / EPA

Aiemmin tänä vuonna kuolleen Eva Rausingin sähköpostit ovat herättäneet Ruotsin poliisin Palme-ryhmän huomion. Dagens Nyheter kertoo, että Tetra Pak -perijän vaimo lähetti viestejä, joissa hän väitti tietävänsä, kuka murhasi pääministeri Olof Palmen.

Ruotsalaismiljardööri Hans Kristian Rausing tuomittiin elokuun alussa kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen estettyään vaimonsa hautaamisen. 48-vuotias Eva Rausing löydettiin heinäkuussa kotoaan Lontoossa kuolleena. Mies oli asunut ruumiin kanssa 57 päivää.

Eva Rausingin kuolinsyy on yhä epäselvä. Huumeilla on ilmeisesti ollut ainakin osasyy kuolemaan, sillä Rausingin ruumiista löytyi jäämiä kokaiinista ja amfetamiinista. Pariskunnalla tiedetään olleen pitkään huumeongelmia.

"Tiedän, kuka murhasi Palmen"

Dagens Nyheter on saanut luettavakseen Eva Rausingin sähköpostiviestejä. Rausing lähetti viime kesänä useita sähköposteja ruotsalaiskirjailijalle ja Palme-murhan asiantuntijalle Gunnar Wallille.

Sähköposteissa Rausing sanoi tietävänsä, että Palmen murhasi tunnettu ruotsalainen liikemies. "Tiedän, kuka murhasi Olof Palmen", oli ensimmäisen, 5. kesäkuuta 2011 lähetetyn sähköpostin otsikko.

- Sain vähän aikaa sitten kuulla mieheltäni -- että XX on murhannut Olof Palmen. Mieheni sai tietää asian sattumalta monta vuotta sitten ja se vaikutti häneen todella, todella pahoin. Luulen että tiedän, mistä murha-ase löytyy, Eva Rausing kirjoitti Dagens Nyheterin mukaan.

Rausingin mukaan Palmen murhan motiivi oli taloudellinen. Hän kertoi myös olevansa peloissaan.

- Pelkään XX:ää. Hän ei ole hyvä ihminen, mutta en koskaan kertoisi mitään tällaista, jos se ei olisi totta.

Rausing lähetti kaikkiaan 12 sähköpostiviestiä Gunnar Wallille. Hän kertoi viesteissään useita kertoja, kuinka hän pelkäsi miestä. Rausing kuitenkin mainitsi, ettei hänellä ole konkreettisia todisteita väitteilleen eikä hän paljastanut aseen sijaintia.

Gunnar Wall ei uskonut Rausingia täysin.

- Kun sain vuotta myöhemmin tietää, että hänet on löydetty kuolleena ja brittipoliisi epäilee murhaa, kysyin itseltäni, aliarvioinko hänen huoltaan ja tietojaan, Wall sanoi Dagens Nyheterille.

Eva Rausingin lähettämät sähköpostit on tiistaina jätetty varavaltionsyyttäjä Kerstin Skarpille. Poliisin Palme-ryhmä haluaa myös kuulla Hans Kristian Rausingia asian tiimoilta.