Viestintävirasto suosittaa Java-ohjelmiston poistoa tietokoneelta

Ohjelmasta aiheutuva tietoturvariski on kohtuullisen suuri, kertoo Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa.

Kotimaa

Java 7 -ohjelmistosta löytyneen tietoturva-aukon kautta leviää haittaohjelmia tietokoneisiin, kertoo Viestintäviraston tietoturvayksikön asiantuntija Ari-Matti Husa.

Husan mukaan ohjelmistoalusta Java löytyy koneesta suunnilleen kaikilta. Sivuja, jotka tätä ohjelmistoa toimiakseen vaativat, on kuitenkin suhteellisen vähän, Husa kertoo.

- Tietoturvariski on kohtuullisen suuri, sillä Java on niin yleinen ja tiedämme jo, että siitä löydettyä haavoittuvuutta käytetään hyväksi esimerkiksi vakoiluohjelmien levittämisessä.

Husa kehottaa kuluttajia poistamaan kyseisen Java-ohjelmiston nettiselaimiltaan, tai ainakin ottamaan sen pois päältä selaimen asetuksia muuttamalla.

- Ainakin Sampo-pankin verkkopalvelu vaatii käyttäjältään Javan. Sen voi hyvin napsauttaa päälle vain pankkiasioinnin ajaksi, Husa neuvoo.

Ongelma on sama kaikissa Java 7 -ohjelmiston versioissa. Javan valmistajalta Oraclelta ei toistaiseksi ole saatavilla ongelman korjaavaa päivitystä.