1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Sinivalkoinen valhe on saanut alkunsa Joensuusta

Dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe on lähtenyt liikkeelle Joensuusta. Ohjaaja Arto Halonen kertoo tutustuneensa dopinginkäyttöön jo nuoruudessaan, kun muutamat hänen ystävänsä käyttivät kiellettyjä aineita.

Entinen Suomen Hiihtoliiton päävalmentaja ja maastohiihdon lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki pakoilee mediaa STT:n oikeudenkäynnissä. Kuva: ArtFilms Productions

Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvasta saatiin keskiviikkona ensimmäistä kertaa Suomessa esimakua. Lehdistölle näytettiin elokuvan ensimmäiset 20 minuuttia. Dokumentti kertoo suomalaisen maastohiihdon dopinghistoriasta ja lupaa paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Ohjaaja Arto Halosella on itsellään urheilutausta. Sen vuoksi hänen on ollut helppo lähteä tekemään dopingdokumenttia.

- Urheilutausta vuoksi valheen kulttuuri on ollut minulla tiedossa hirveän pitkään. Pelisäännöt ovat tulleet sen takia hyvin selville. Ehkä sen takia oli referenssia lähteä tutkimaan tätä, kun tiesi ja tunsi ihmisiä, jotka ovat olleet mukana tässä maailmassa, Halonen kertoo.

- Olen tuntenut yleisurheilu-, voimannosto-, ja painonnostopiireistä ihmisiä, jotka ovat puhuneet minulle avoimesti omasta dopingin käytöstään silloin, kun olin nuori. Sillä tapaa tämä kulttuuri on ollut minulle lähellä, sanoo Halonen.

- Tottakai, jotkut käsitykset vahvistuivat ja eritoten se vahvistui tunne siitä miten tärkeä tämä aihe on, koska se on edelleen niin hankala aihe monille. On aika avata tästä laajempi keskustelu, toteaa Halonen.

Halonen sanoo, että elokuva paljastaa uusia asioita dopingista.

Elokuvan ensi-ilta on 5. lokakuuta.