Etätyötä ja maisemanlumoa Kuisma-Majoinvaaralla

Kuisma, Majoinvaara ja Sikrenvaara ovat pieniä kyläsiä noin 15 kilometrin päässä Enosta Ilomantsin suuntaan. Kyliltä löytyy niin ikänsä kotitilaa paikan päällä asuneita, kuin muualta maaseudun rauhaan hakeutuneita, työt vaihtelevat etätöistä yrittäjyyteen.

etätyö
Omakotitalo Majoinvaaran kylällä, rappusilla talonväkeä vieraineen.
Siru Päivinen / Yle

Yle Pohjois-Karjala vieraili Viikon kylä- kierroksen merkeissä Kuisma-Majoinvaaralla ja kyseli alueen asukkaiden ajatuksia kotikylästään. Lappalaisten yli satavuotiaseen pihapiiriin kokoontui kymmenkunta henkilöä kertomaan mietteitään.

- Minä tulin miniäksi Majoinvaaralle Liperistä ja olen mieheni kanssa kasvatellut neljä tytärtämme tässä vanhassa pihapiirissä. Tilan elämä on kulkenut maito- ja viljelystilasta metsäisempään suuntaan, ja isäntä on työskennellyt tästä kotoa käsin muunmuassa sirkkelin kanssa, kertoo kyläyhdistyksen johtonainen Martta Lappalainen.

Rouvisten perhe muutti Majoinvaaraan Joensuusta seitsemän vuotta sitten ja viihtyy kylällä hyvin. Juha Rouvinen tekee maa- ja vesirakennussuunnitelmia etätyönä, ja kiittelee kylän yhteishenkeä.

- Minä en ole oikeastaan rakentajamiehiä, mutta kun remontoimme taloamme tänne muutettua, apua löytyi naapureista hienosti. Täältä löytyy monen alan osaamista ja oman rauhan vastapainoksi myös mutkatonta kanssakäymistä, jos niin haluaa, kertoo Juha Rouvinen.

Helvetinportti ja muita maisemia

Kuisma-Majoinvaaran alueen merkittävin luontonähtävyys on puolentoista kilometrin pituinen rotkolaakso Helvetinportti. Paikka sopii hyvin vaikkapa päiväretken kohteeksi, polku kiertää rotkoa sen yläreunoilla.

- Minulla on hevosia, ja täältä uudelta kotikylältä löytyy hienoja teitä ja polkuja ratsastella, erityisesti kesäaikaan, kertoo Jaana Kanerva. Kanerva muutti miehensa Voitto Tapolan kanssa Majoinvaaraan Jakokoskelta kaksi vuotta sitten. Työ löytyy Joensuun lähiöstä, joten työmatkaa tulee jonkin verran, mutta tieyhteydet ovat hyvät.

Ortodoksinen leirikeskus kokoaa Majoinvaaraan seurakuntien jäseniä luonnonkauniiseen maisemaan ympäri maakunnan. Valkealammin rannalla puolestaan on kyläyhdistyksen kota, uimakopit ja uimaranta.

Maitotiloja kyliltä löytyy enää yksi, metsästysseuroja sentään on kaksi. Maisemaltaan kylät ovat tyypillisiä vaarakyliä, jossa metsäisten vaarojen väleistä vilkuu kirkkaita lampia. Osa vesistöistä on istutusvesiä, joissa pääsee narraamaan myös jalokaloja.