Televisio pitää pintansa

Suomalaiset viihtyvät yhä enemmän teknisten laitteiden parissa. Kaiken kehityksen keskellä televisio on silti pysynyt yhtenä kotona viihtymisen kannalta tärkeimpänä koneena. Television katselu on kuitenkin murroksessa. Yhä useampi katsoo ohjelmia tallennettuina tai ohjelmat katsotaan kannettavan laitteen kautta.

Kotimaa
Tilastoa TV:n katselusta
Yle Uutisgrafiikka

Televisio on pitänyt sitkeästi pintansa suomalaisten kotien ja olohuoneiden keskipisteenä.

Kahdessa vuodessa television suosio tärkeänä kotona viihtymistä lisäävänä laitteena on kasvanut selvästi. Peräti 82 prosenttia suomalaisista pitää televisiota tärkeänä laitteena viihtymisen kannalta. Muut kolmen kärjessä olevat laitteet ovat tietokone ja puhelin, selviää Soneran TNS Gallupilla teettämästä kyselystä.

Erittäin tärkeäksi television kokee lähes joka toinen kyselyyn vastanneista. Tv:n merkitys kasvoi enemmän kuin muiden kärkipään laitteiden.

- Tässä näkyy muutaman vuoden kestänyt kotikeskeisyyden trendi. Viihdytään kotona ja siellä pitää olla tekemistä, toteaa TNS Gallupin tutkimusjohtaja Tiitta Vaulos.

Katsojan valta lisääntyy

Perinteistä huolimatta televisiota katsellaan nykyään selvästi aiempaa enemmän muun muassa kannettavien laitteiden kautta. Varsinkin nuoret miehet katsovat tv-ohjelmia muuten kuin television kautta. Myös katsomispaikat ovat muuttuneet. Televisiota katsotaan nykyään jopa vessoissa.

Silti yhdeksän suomalaista kymmenestä katsoo televisiota perinteisesti olohuoneessa. Suurin muutos on siinä, että selvästi yli puolet katsoo ohjelmat tallennettuina.

- Tässä näkyy se, mitä on opittu äidinmaidossa, Tiitta Vaulos huomauttaa.

- Nuoret ovat oppineet internet-aikakaudella valitsemaan itse mitä katsovat ja koska. Nyt se on siirtynyt myös television puolelle, hän toteaa.

Vauloksen mukaan tuloksen taustalla on myös se, että katselijoiden valinnanmahdollisuuden myötä eräänlainen median vallankäyttö on siirtynyt aiempaa enemmän medialta katsojille.

- Niin, katsojat voivat nyt huomattavasti aiempaa helpommin valita koska ja mitä ja miten he ohjelmia katsovat.

Vaulos uskoo, että kehitys jatkuu. Tekninen kehitys antaa yhä enemmän mahdollisuuksia tehdä valintoja.

TNS Gallupin tekemään tutkimukseen vastasi yli 2 000 suomalaista.