Hyppää sisältöön

Risto Uimonen: Kohuotsikointi voi kostautua

Kun media kalastelee netissä jättiyleisöjä, tehdään jutuille usein mahdollisimman räväkät otsikot. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen arvioi, että tämä tuottaa pitkällä tähtäimellä pettyneitä lukijoita.

Risto Uimonen tv-haastattelussa.
Luotettavuus on tiedotusvälineille erittäin tärkeää, sillä epäluotettavasta tiedotusvälineestä ei maksa kukaan. Valittujen Palojen teettämän selvityksen mukaan kuitenkin vain neljännes suomalaisista luottaa toimittajiin. Luottamus on samaa tasoa autokauppiaiden ja sijoitusneuvojien kanssa.

Risto Uimonen on pitkän linjan journalisti. Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa pääkirjoitustoimittajana, Kalevan päätoimittajana ja vuodesta 2010 Uimonen on ollut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, jonka tehtävä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sananvapautta.

Mehän ollaan ihmisinä tämmöisiä, että ei meitä normaalit asiat kiinnosta, vaan joku poikkeava ja yllättävä.

Risto Uimonen

Uimonen tuntee hyvin huonojen uutisten historian - sen, että mediassa isot otsikot kertovat yleensä jostakin negatiivisesta. 

- Hyviä uutisia kun julkaisee, niin ei se tunnu ihmisiä kiinnostavan. Mehän ollaan ihmisinä tämmöisiä, että ei meitä normaalit asiat kiinnosta, vaan joku poikkeava ja yllättävä. Uutiset ovat luonteeltaan negatiivisia - niitä julkaistaan, koska ihmiset ovat niistä kiinnostuneita, kuvailee Uimonen.

Iso kohu - katso kuvat

Media tarvitsee Uimosen mukaan katsojia ja kuuntelijoita.

- Koko legitimiteetti olemassaololta häviää, jos tehdään sellaista sisältöä, jolla ei ole kosketuskohtaa yleisöön, pohtii Uimonen.

Suurten yleisöjen kalastelua ei kuitenkaan mediataloissa tulisi harrastaa hinnalla millä hyvänsä. Erityisesti netissä jutun avaamiseen houkuttelevat kohuotsikot ovat alkaneet ärsyttää yleisöä. Tämä näkyy myös Uimosen mukaan Julkisen sanan neuvostoon tulleissa kanteluissa. 

Jos tarpeeksi kauan ihmisiä harhautetaan otsikoilla, joiden ainoa tarkoitus on saada klikkaamaan sisältö auki, niin tulee vastareaktio, joka voi olla kiukkuinen ja vihainen.

- Kun uutistarjontaa tuotetaan nettiin, niin jutuille pitää tehdä räväkkä otsikko, jotta juttu klikattaisiin auki. Ja sitten lukija voi todeta, ettei otsikko ja sisältö vastaa toisiaan. Iltapäivälehtien vanha lööppiongelma on nyt uinut nettiin. Tämä ärsyttää lukijoita ja näistä kanteluja tulee.

Uimonen uskoo, että kohuotsikoinnille saattaa tulla yleisön taholta vastareaktio.

- Jos tarpeeksi kauan ihmisiä harhautetaan otsikoilla, joiden ainoa tarkoitus on saada klikkaamaan sisältö auki, niin tulee vastareaktio, joka voi olla kiukkuinen ja vihainen. Tällainen vastareaktiohan tuli aikanaan lööppejä vastaan ja lööppikulttuuria on siistitty. Lööpit on nykyään aika vastuullisia ja ylilyöntejä sattuu harvoin.

Leikkimielisesti itseään journalismin etiikan ylipapiksi tituleeraava Uimonen sanoo, että tiedotusvälineissä kannattaisi katsoa otsikoiden suhteen hetken hyötyjä pitemmälle. Kohuotsikointi kun voi tuottaa pettyneitä lukijoita.

- Nyt kun halutaan lunastaa oma paikka netistä ja turvata olemassaolo, niin herkästi mennään muotivirtausten mukana. Minusta tämä on vaarallinen muotivirtaus. Kannattaisi katsoa yhtä päivää pitemmälle, että onko tämä se tapa, jolla tiedotusvälineet luotettavuutta ylläpitävät, puntaroi Uimonen.

Kiire uhkaa journalismia

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan mielestä nykymedian suurimmat ongelmat kumpuavat kiireestä. Pahimmillaan toimittaja joutuu tekemään monta juttua päivässä moneen eri välineeseen.

- Suurin ongelma tulee siitä, että toimituksia jatkuvasti supistetaan ja samalla työmäärä on valtavasti lisääntynyt - on tullut nettipalvelut ja sosiaalinen media. Siinä on sellainen meno päällä, että toimittaja ei oikein ehdi enää asioihin perehtyä ja näen tämän vaarallisena piirteenä. Tiedotusvälineitten pitäisi olla luotettavia ja vallan vahtikoiria, mutta jääkö toimituksilla enää aikaa muuhun kuin liukuhihnamaiseen työntekoon? kysyy Uimonen.

Esimerkiksi tapaus Enkeli Elisa on osoittanut, että toimittajiakin voidaan helposti harhauttaa.

- Haluaisin soittaa hälytyskelloja toimittajille, että kun netissä kaikkea voi tapahtua, niin kyllä pitäisi ottaa faktojen tarkistusvelvollisuus tosissaan.

Mediaillassa tarkastelussa vallan vahtikoiruus

Julkisen sanan neuvosto järjestää tänään keskiviikkona Jyväskylässä mediaillan, jonka aiheena on median mahti. Illan aikana neuvosto pohtii paikallisten päätoimittajien ja yleisön kanssa sitä, onko media vallan vahtikoira, verikoira vai harmiton puudeli.

Myös Yle Uutisten Suora linja pohtii tänään median moraalia ja nuorten nettilukutaitoja. Suora linja nähdään TV2:lla alkaen kello 19.20.