Sampo Pankki: Verkkopankin Java-ohjelmasta ei suurta uhkaa

Sampo Pankki odottaa, että sen verkkopankin käyttöön vaadittavan Java-ohjelman valmistaja tekee tarvittavat korjaukset. Pankin mukaan verkkopankkia voi käyttää aivan normaalisti.

Kotimaa
Sampo Pankin ja Javan logo
Yle Grafiikka

Viestintävirasto on suosittanut poistamaan Java-ohjelmiston tietokoneelta, koska pitää siitä aiheutuvaa tietoturvariskiä melko suurena. Ohjelman haavoittuvuutta käytetään Viestintäviraston mukaan hyväksi esimerkiksi vakoiluohjelmien lähettämisessä.

Java on kuitenkin hyvin yleinen ohjelma, ja esimerkiksi Sampo Pankin verkkopankin käyttämiseen vaaditaan Javaa.

Sampo Pankin mukaan asia ei aiheuta suurta uhkaa. Pankki odottaa, että Javan valmistaja Oracle tekee tarvittavat korjaukset.

- Emme näe, että tässä olisi mitään erityisen suurta uhkaa, verkkopankista vastaava johtaja Ari Häll toteaa.

- Mielestämme kyse on siitä, että joskus versioista löytyy virheitä ja tietoturva-aukkoja. Turvattomuus lisääntyy virheen korjaamisen ajaksi. Odotamme, että Oracle korjaa ongelman, ja sitten jatketaan kuten ennenkin.

Hällin mukaan verkkopankkia voi käyttää tavalliseen tapaan, eikä pankissa aiota ryhtyä ”dramaattisiin muutoksiin”.

- Mielestämme verkkopankkia voi käyttää aivan normaalisti. Huolellinen pitää kuitenkin olla, koska suomalaisia verkkopankkeja vastaan on hyökätty tämän vuoden aikana. Ohjelmat pitää päivittää aina uusiin versioihin, eikä tunnuksia saa luovuttaa eteenpäin.

- Java on hyvin yleisesti käytetty, ja Oraclen intresseissä on varmasti korjata tämä mahdollisimman pikaisesti, Häll lisää.

Jos asiakas on tilanteesta huolissaan, suosittaa Häll käyttämään Sampo Pankin miniverkkopankkia. Se ei käytä Java-ohjelmaa. Javaa ei vaadita myöskään pankin taulutietokone- ja mobiilisovelluksissa, Häll huomauttaa.