Kalastuspäivän saldoa: Perkauskikkoja ja kalanhimoa

Valtakunnallinen kalastuspäivä tarjoili kala- ja kalastustietoutta, mutta onnistui houkuttelemaan kalan syöntiin monet epäilijätkin. Päätapahtumassa Kokkolassa kalastuspäivän suosio ylitti jopa järjestäjien mahdollisuudet, tuhannesta halukkaasta koululaisesta noin 500 pääsi mukaan.

Kotimaa
Lapset innostuivat tosissaan ahvenien ja särkien perkauksesta Kokkolan Ykspihlajassa Potinrannassa.
Yle / Petra Haavisto

Vettä vihmoi hiljalleen, mutta virvelit silti lensivät Kokkolan Ykspihlajan Potin rannassa keskiviikkona. Kalan perkaukseen, virvelöintiin, kalaherkkujen maisteluun ja tunnistamiseenkin osallistui innostunut lauma alakoululaista.

Tapahtumajärjestäjä Markus Sällinen rikkoo vallitsevia oletuksia kalastuksesta.

- Kalan saaminen ei ole tuurista kiinni, vaan hyvät heittotaidot ovat ratkaiseva tekijä. Tarkkuusheitossa heittotekniikkaa voi harjoitellakin. Jotta syötin saa lentämään kaislikkoon ja kivien lähelle, missä kalat luuraavat, niin siinä ei käsi saa vapista, tietää Sällinen.

Moni lapsi pääsi kalastuspäivillä yli myös jonkinasteisesta kalainhosta.

Oma ennätyskalani on sellainen kilon painoinen hauki. Se osui koukkuun serkkujen mökillä.

Kalle Rättyä, koululainen

- Paistettua lohta on tarjottu täällä pitkin päivää, ja useat ilmoittivat heti kärkeen, että hyi, tuota en syö! Kuitenkin ensimmäisen palan jälkeen epäilijöiden joukko haki jo lisää juoksujalkaa, naurahtaa Markus Sällinen.

Kalamiehiä ja ihmetyksen aiheita

Lapsilla oli mahdollisuus harjoitella myös virvelin heittoa. Pieniä haasteita heittojen opettelulle asetti matala Ykspihlajan Potin ranta. Hädin tuskin puolen metrin syvyisessä vedessä virveli uhkasi tarttua enemmän levään kuin meren antimia.

Virvelöintiä harjoitteli myös kokkolalainen Olga Tynjälä.

- Kyllä se hyvin lensi, ei tämä eka kerta ollut, Tynjälä kertoo.

Paikalle osui myös kaksi innokasta kalamiestä, Kalle Rättyä ja Jere Salmi. Molemmat perehtyivät rannassa kalan perkaukseen sekä maistelivat kalaa.

- Oma ennätyskalani on sellainen kilon painoinen hauki. Semmoinen osui koukkuun serkkujen mökillä, kehaisee Kalle Rättyä.

Kokkolan Vetouistelijoiden vene oli yksi ihmetyksen aihe. Veneessä on 25 vapaa, joilla kaikilla pyydetään samanaikaisesti.

- Se on sellainen taitolaji, kun merellä kaikki parikymmentä vapaa ovat vedessä ja kalaakin nostetaan. Näillä kalastetaan merilohta ja taimenta Kokkolan edustalla, kertoo Markus Sällinen.