1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mullah Krekarille uusi vankeustuomio Norjassa

Radikaalin kurdiryhmän perustaja oli uhannut netin keskustelupalstalla kannattajiensa tekevän iskuja norjalaisia vastaan.

Radikaali islamistijohtaja mullah Krekar on tuomittu Norjassa vuodeksi vankeuteen internetissä esittämistään uhkauksista. Kyseessä on jo toinen mullah Krekarin tänä vuonna saama vankeustuomio.

Keväällä Mullah Krekar tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen tappouhkausten ja tappokehotusten antamisesta. Eräs uhkausten kohteista oli entinen ministeri Erna Solberg.

Kaksi päivää ennen tätä tuomiota mullah Krekar uhkaili netin keskustelupalstalla tuomion voivan johtaa "itsemurhaoperaatiohin" tai muihin iskuihin norjalaisia vastaan. Samalla hän kirjoitti kannattajiensa voivan siepata ihmisiä. Eräänä mahdollisena kohteena mullah Krekar mainitsi entisen pääministerin Kjell Magne Bondevikin.

Nyt annettu tuomio tuli muun muassa näistä uhkailuista.

56-vuotias mullah Krekar, oikealta nimeltään Najmeddine Farah Ahmed,  on radikaalin kurdiryhmän Ansar al-Islamin perustaja. Hän on asunut Norjassa vuodesta 1991.

Ylen MOT-ohjelma kertoi vuonna 2005, että Turussa toimii mullah Krekarin perustama Ansar al-Islamin tukiryhmä. Tuolloin mullah Krekar kiisti olleensa vuosikausiin tekemisissä Ansar al-Islamin kanssa.