1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvi pelastaa kodit tuholaisilta

Muurahainen ja ampiainen ovat yleisimmät asuntoihin tunkeutuvat hyönteiset Suomessa. Luteita ja torakoita tavataan yhä enemmän.

Kotimaan uutiset
Torakka
YLE / Minna Rosvall

Luteiden ja torakoiden määrä on Suomessa kovassa kasvussa, kertoo tuholaistorjuja Janne Mettälä.

- Ne ovat tulleet takaisin matkailun ja maahanmuuton myötä. Lude kulkeutuu helposti matkatavaroissa jo Keski-Euroopasta.

Lude on vaikea vieras, sillä se pysyy piilossaan liikkumatta ja syömättä jopa kahdeksan kuukauden ajan. Tästä huolimatta Mettälä arvioi, että suomalaiskotien tuholaisongelma ei ole suuri.

- Lude vaatii omanlaisensa torjunnan. Muissa tapauksissa talvi pelastaa paljon. Hyönteistuholaiset pysyvät kurissa, Mettälä rauhoittelee.

Torjunta suhteellisen helppoa

Torakkoja ja luteita ennen asuntoihin tunkevat muurahainen ja ampiainen. Muurahainen valtaa ruokakaapit, ja ampiainen pesiytyy kattorakenteisiin. Ympäri vuoden asunnoissa viihtyvät elintarvike- ja tekstiilituholaiset.

- Tyypillinen työkeikka on riisihärön torjunta. Usein asiakas huomaa, että jauhopussissa asuu pieniä mustia öttiäisiä. Ne voidaan kylmästi myrkyttää tai hävittää vihreästi ilman torjunta-aineita.

Talvi pelastaa paljon.

Suomessa esiintyvien tuholaisten torjunta ei aja asukkaita evakkoon, sillä torjunta-aineiden varoaika on useimmiten maksimissaan viisi tuntia.

Rottakanta jatkuvasti olemassa

Syksy houkuttaa hiiret ja rotat lämpimään. Eläimet pitävät rojuläjistä, joissa saa olla kaikessa rauhassa.

- Tärkeintä on pitää oma piha siistinä ja komposti ja jäteastiat kunnossa, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen terveystarkastaja Maritta Valtonen neuvoo.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen tulee vain vähän puheluita rotista ja hiiristä.

- Rottakanta on jatkuvasti olemassa, ja joskus ne eksyvät kotitaloihin. Jos rottakanta jossain ryöpsähtää, silloin viranomaiset puuttuvat asiaan. En kuitenkaan muista tällaista tapahtuneen urani aikana.

Lue seuraavaksi