1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Magneettimedian kirjoitukset valtakunnansyyttäjälle

Tavarataloketju J. Kärkkäisen Magneettimedian juutalaiskirjoitukset arvioidaan seuraavaksi valtakunnansyyttäjänvirastossa. Yksityishenkilö on jättänyt lehden kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille.

Kuva: Yle / Iina Kluukeri

Tavarataloketjun Magneettimediasta jätetty kirjallinen tutkintapyyntö on viety valtakunnansyyttäjänviraston ratkaistavaksi. Ilmaisjakelulehti on viime aikoina herättänyt huomiota sionismia ja juutalaisuutta koskevilla artikkeleillaan.

Oulun poliisin rikosylikomisario Antti Luodon mukaan valtakunnansyyttäjänviraston käsissä on arvioida, ylittyykö syyttämiskynnys.

- Laissa määritellään, että jos joukkoviestimien sananvapautta pitää arvioida, tällöin syyteoikeus on valtakunnansyyttäjänvirastolla. Tässähän voisi tulla kyseessä rikoksena kiihottaminen kansanryhmää vastaan, joka on yleisen syyttäjän alainen rikos, arvioi rikosylikomisario.

Luodon mukaan tapaukset, joissa syyteoikeus on nimikoitu vain valtakunnansyyttäjänvirastolle, ovat harvinaisia.

- Kyllä tässä varmasti pitää pohtia, täyttyykö tässä rikoksen tunnusmerkistö, sanoo Luoto.

Myös juutalaiset seurakunnat päättävät syyskuussa jättävätkö ne tutkintapyynnön lehden kirjoituksista.

Kärkkäinen: Kirjoittelua ei rajoiteta

Tavarataloketju J. Kärkkäisen toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen katsoo, että Magneettimedia-lehden kirjoitukset eivät ole kiihotusta juutalaisia vastaan. Hän ei myöskään aio rajoittaa sananvapautta.

- Artikkelit käsittelevät sionismia, joka on poliittinen liike ja johon voi kuulua myös ei juutalaisia, Kärkkäinen linjaa.

Kärkkäisellä on neljä tavarataloa eri puolilla Suomea. Ketjun omistamaa Magneettimedia-lehteä jaetaan yli 330 000 kappaletta Oulun, Kokkola-Ylivieskan ja Lahden seuduille.