Suomen opetusta päiväkoteihin

Lappeenranta laati suomen kielen opetusta koskevan opetussuunnitelman päiväkoteihin ja esikouluihin. Imatrallakin olisi tarvetta, mutta resurssit eivät anna myöten.

varhaiskasvatus
Oppilaat viittaavat oppitunnilla Joutsenon Korvenkylän koulussa.
YLE/Mikko Savolainen

Maahanmuuttajalasten suomen kielen opetukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota Lappeenrannassa.

Kaupunki on laatinut suomi toisena kielenä -opetussuunnitelman varhaiskasvatukseen sekä esiopetukseen. Suunnitelma koskee myös perusopetukseen valmistavaa opetusta, jota annetaan esikoulussa.

Aiemmin suomen kielen opetusta koskeva suunnitelma oli laadittu ainoastaan peruskouluissa annettavaan valmistavaan opetukseen.

Kättä pidempää

Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkin mukaan suunnitelma antaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle keinoja opettaa esimerkiksi täysin ummikkolapsille suomen kieltä.

Lappeenrannassa aloittaa ensi viikolla myös kaksi S2-opettajaa, jotka opettavat suomen kieltä esiopetuksessa oleville maahanmuuttajalapsille.

Resurssit ja raha esteenä Imatralla

Suomen kielen opetusta saavien maahanmuuttajalasten määrä on Lappeenrannassa kasvussa. Tilanne on sama myös Imatralla, jossa maahanmuuttajalasten opetuksesta on kasvatus- ja opetuspäällikkö Ulla Laineen mukaan keskusteltu paljon.

Tällä hetkellä kaupungilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta opettaa suomea toisena kielenä muualla kuin perusopetuksessa.

- Siihen tulee valtionapua, mutta esiopetuksessa järjestettävään suomen kielen opetukseen ei, Laine toteaa.

Lisäksi kaupungin opetusresurssit ovat Laineen mukaan pienet.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa suomen kieltä opetetaan lapsille Imatralla arkisten askareiden parissa. Kaupunki on lisäksi panostanut opettajien S2-koulutukseen. Esimerkiksi lastentarhanopettajat voivat osallistua koulutukseen.

Laineen mukaan kaupungissa on tarvetta avata maahanmuuttajalasten opetukseen liittyviä käytäntöjä. Hän kertoo ottavansa asian esille tulevana vuonna.