Täistä tullut ympärivuotinen riesa

Täit teettävät jälleen töitä vanhemmille. Kiusallisesta vaivasta pääsee eroon huolellisella hoidolla ja tarkistuksilla.

terveys
Täishampoo
Yle

Koulujen ja päiväkotien alkaessa täiongelma nostaa taas päätään. Osa kouluista on jo lähettänyt viestiä ja kehottanut tarkistamaan lasten hiukset. Esimerkiksi Kaukaan koululla Lappeenrannassa ensimmäiset havainnot on tehty muutamasta perheestä tällä viikolla. Koululta tuleva ilmoitus aiheuttaa säpinää myös perheissä, joissa täihavaintoja ei ole tehty.

- Aina kun se ilmoitus tulee, niin silloin tutkitaan pää. Katsotaan ja kammataan, että löytyykö täitä vai ei. Ensimmäinen reaktio on, kun luet sen viestin, että: Apua! Kyllä se aiheuttaa sen paniikin, vaikka se on ihan tavallista ja luonnollista aivan kuin flunssa, sanoo lappeenrantalaisäiti Henna Pulkkis.

Kyllä se aiheuttaa sen paniikin, vaikka se on ihan tavallista ja luonnollista

Henna Pulkkis

Huolellinen hoito häätää täit

Hoito-ohjeet täiden häätämiseksi ovat selkeät, mutta työläät. Ensi hiukset käydään läpi tiheällä täikammalla. Sen jälkeen hiukset pestään täishamppoolla. Shamppoo käsittely uusitaan parin viikon päästä.

- Lisäksi pitää muistaa petivaatteet. Kaikki pestään 60 asteessa. Ne mitä ei voi pestä, laitetaan pakkaseen tai saunaan. Kyllä se on edessä koko perheen ja kodin siivoaminen, luettelee Henna Pulkkis.

Täitä ei tarvitse hävetä

Ihmisten keskuudessa elävästä päätäistä on tullut joka vuotinen ja ympärivuotinen riesa. Sen vuoksi olisi tärkeää, että täitarkastukset tehtäisiin koko perheelle. Kouluterveydenhoitaja ei usko kiusallisten, mutta vaarattomien, loisten yleistymiseen.

- Luulen, että ne on nykyään tulleet julkisemmiksi. Aikaisemmin niistä ei puhuttu, vähän häpeiltiinkin ja hoidettiin salassa. Ainakaan tänne koululle ei välttämättä tullut tietoa, sanoo terveydenhoitaja Arja Hirvonen.

Niitä voi tulla kenelle tahansa

Arja Hirvonen

Nykyään vanhemmat ilmoittavat heti koululle täihavainnoistaan, jotta asiasta voidaan tiedottaa muita. Kouluterveydenhoitaja pitää suuntausta hyvänä.

- Niitä voi tulla kenelle tahansa, eikä sillä ei ole mitään tekemistä hygienian kanssa, muistuttaa terveydenhoitaja Arja Hirvonen Kaukaan koulusta.