1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

TM vahvisti myytin: Autojen kulutus ja päästöarvot kaukana todellisuudesta

Autonvalmistajien ilmoittamat CO2- eli hiilidioksidipäästöt ja kulutuslukemat eivät näytä vastaavan lähellekään todellisia arvoja, kertoo keskiviikkona ilmestynyt Tekniikan Maailma -lehti.

Pahimmillaan todellinen päästöarvo oli lähes 40 prosenttia ilmoitettua huonompi. Kuva: Yle

Autojen todellisista kulutuslukemista on autopiireissä liikkunut legendaa suunnilleen niin kauan kuin lukemat ovat olleet tiedossa. Harva kuitenkaan on osannut kyseenalaistaa nykyään suosittuna mainoskeinona käytettyjä päästöarvoja. Tekniikan Maailman testit osoittavat, että niihinkään ei ole uskomista.

Pahimmillaan todellinen päästöarvo oli lähes 40 prosenttia ilmoitettua huonompi (Fiat Punto). Polttoaineen kulutuksessa oli heittoa oli enimmillään jopa neljä litraa (Audi A5) autoilijan vahingoksi.

Artikkelin mukaan kymmenen testatun auton lukemat olivat kauttaaltaan 11 - 39 prosenttia valmistajan ilmoittamia lukuja suurempia.

Toisin sanoen esimerkiksi testatun Audin omistaja maksaa 1,7 euron litrahinnalla 850 euroa suurempaa bensalaskua vuodessa kuin autotehdas ja myyjäliike antavat ymmärtää, laskee Tekniikan Maailma.

Päästöpuolella lukemat tietysti vaikuttavat paitsi ympäristöön myös ajoneuvon käyttöveroon, joka Suomessa lasketaan valmistajan ilmoittamien CO2-arvojen mukaan.

TM kaipaakin puolueetonta testausorganisaatiota, joka aika ajoin mittaisi automallien arvoja samaan tapaan kuin esimerkiksi NCAP testaa kolariturvallisuutta. Näin lukemat vastaisivat paremmin todellisuutta, eikä kuluttajan tarvitsisi kokea tulevansa huijatuksi.