1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten kotihoidon Oulu-lisän lakkautussuunnitelma kuohuttaa

Pienten lasten kotihoidontuen Oulu-lisän lakkauttamissuunnitelmat ovat nostattamassa arvokeskustelua Oulussa. Kuntavaalien alla arvovalinnoista voi syntyä tiukkaakin keskustelua.

Oulu
Kodinhoidon tuki
Yle

Kotihoidontuen Oulu-lisän lakkauttaminen herättää voimakasta arvostelua. Asia näyttää nousevan yhdeksi Uuden Oulun kuntavaalien teemoista. Vanhan Oulun opetuslautakunta on esittänyt Uuden Oulun kodinhoidon kuntakohtaisen lisän harmonisoimista Haukiputaan tasolle eli nollaan. Pienituloisille lapsiperheille tärkeä tuki on katoamassa paitsi nykyisestä Oulusta, myös Kiimingistä, Oulunsalosta ja Yli-Iistä. Herkkä asia pyörähti poliittiselle agendalle virkamiesvalmisteluna opetustoimen ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä.

Oulun kaupunginvaltuuston keskustaryhmän puheenjohtaja Juha Huikari vastustaa Oulu-lisän lakkauttamista. Hän korostaa, että esitys on tehty ilman varsinaista ryhmien välistä poliittista keskustelua ja edellisen vuonna 2009 tehdyn talouden toimenpideohjelman vastaisesti.

- Neuvotteluissa sovittiin silloin selkeästi että Oulu-lisä ja kotihoidontuki säilyvät eikä tällaisiin leikkauksiin enää lähdetä vaan se taso on tässä, sanoo Huikari.

Tähän saakka on korostettu, että säästöillä ei ole kiire vaan nyt kaivataan perusteellista arvokeskustelua ja sen pohjalta tehtäviä päätöksiä.

- Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että kaupunginjohtaja Matti Pennanen viime maanantaina totesi Yle Oululle että kehittämisohjelma tehdään keväällä, jolloin katsotaan myös kokonaisuus. Ei sieltä voi irrrottaa tämmöisiä palasia. Säästöt on kyllä löydettävissä muualtakin, arvioi Huikari.

Juustohöylä ei enää riitä

Opetuslautakunnassa keskustelua asiasta on käyty. Opetuslautakunnan puheenjohtaja Raimo Järvenpää kertoo asian tulleen ajankohtaiseksi tiukkien talousarvion suunnitteluohjeiden myötä.

- Kun on pakko säästää, joudutaan tekemään kipeitäkin ratkaisuja. Lakisääteiset velvoitteet ovat ykkösasia ja silloin vapaasti paikallisesti päätettävät asiat kuten Oulu-lisä nousevat esille. On kuitenkin hyvä että tästä voidaan käy nyt laajempi arvokeskustelu, toteaa Järvenpää.

Oulun tulevista säästöistä puhuttaessa on todettu on tehtävä rakenteellisia ratkaisuja koska juustohöylän käyttö ei enää riitä.

- Kuntalisän muutokset suuntaan tai toiseen eivät näyttäisi vaikuttavan vanhempien hoitopaikkakäyttäytymiseen ja olen vakuuttunut siitä, että tämä tulee olemaan kokonaisuutena hyvä ratkaisu, arvioi Oulun varhaiskasvatusjohtaja Arto Lamberg.

Kotihoidontuen kuntakohtainen lisä on kuitenkin herkkä kysymys, koska se on merkityksellinen ennen kaikkea pienituloisille.

Lue seuraavaksi