Hyppää sisältöön

Täit aiheuttavat vieläkin häpeää

Syksyisin päiväkodeissa ja kouluissa leviävä täiongelma koetaan edelleen hävettävänä. Täit ilmestyvät kuitenkin lasten ja nuorten hiuksiin perheiden hygieniatasosta tai taustoista huolimatta. Tärkeintä on kertoa täistä avoimesti, jotta epidemia saadaan pysäytettyä.

Täishampoo
Täit ilmestyvät lasten ja nuorten hiuksiin perheiden hygieniatasosta tai taustoista huolimatta. Leimautumisen pelossa ei siis kannata täiongelmaa piilotella.

Lasten ja nuorten hiuksissa viihtyvät täit aiheuttavat perheissä häpeää, vaikka tuntemus on turha. Keski-Suomessa täit ovat viime vuosina olleet tuttu ongelma.

- Täit kuuluvat vuosikelloon ja ilmenevät kun pipokausi alkaa, sanoo Palveluyksikön johtaja Pirkko Vuorinen Jytestä.

- Kyllä täiden löytymistä vielä häpeillään, mutta asia on tuttu lähes jokaisessa perheessä, joissa on koululaisia tai päiväkotilapsia. Täit eivät liity huonoon hygienatasoon, toteaa apteekkari Marli Andersin Jyväskylästä.

Tärkeää onkin kertoa hiuksiin ilmestyneistä täistä avoimesti koulussa tai harrastustoiminnassa.

- Tärkeintä on huomata tartunta koulussa tai kotona ja viedä se tieto eteenpäin, jotta epidemiiaa voidaan hidastaa, sanoo Palveluyksikön johtaja Vuorinen.

Täituotteet loppuvat tukkuliikkeistä

Syksyisin ilmenevä täiepidemia vilkastuttaa apteekeissa tuotteiden kysyntää. Täiden karkottamiseen liittyvien tuotteiden kysyntä johtaa usein myös tuotteiden loppumisen tukkuliikkeistä. Ennakkoon tuotteita ei kannata hankkia, vaan toimenpiteisiin on ryhdyttävä vasta täiden ilmaantumisen myötä.

- Jos täitä on löytynyt päästä, niin suosittelemme lääkeshampoota, jolla pestään koko perheen hiukset. On hyvä tarkistella täikammalla hiuksia ja hiuspohjaa, että varmasti kaikki täit on saatu hävitettyä, sanoo apteekkari Marli Andersin Jyväskylästä.