1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pienlainat

Pikavippiyritykset haluaisivat positiivisen luottorekisterin

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusiston mukaan rekisteri estäisi ihmisiä elämästä yli varojensa ja ottamasta luottoa luoton päälle.

Pienlainat
Seteli ja lasku.
Anssi Leppänen / Yle

Pikavippiyritykset haluaisivat Suomeen positiivisen luottorekisterin. Rekisteristä näkisi kaikki lainan hakijalle aikaisemmin myönnetyt luotot.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusiston mukaan rekisteri estäisi ihmisiä elämästä yli varojensa ja ottamasta luottoa luoton päälle.

- Tarvittaisiin vahvistettua tietoa siitä, mikä on lainaa hakevan asiakkaan velkatilanne muualla muille velkojille, Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan rekisteri myös helpottaisi uusien luotonantajien tulemista markkinoilla, koska tällä hetkellä ainoastaan pankeilla on kattavat tiedot asiakkaittensa luottohistoriasta.

- Tämä vaikuttaa olennaisesti tähän kilpailuasetelmaan ja sitä kautta se vaikuttaa myös riskin tasoon ja erilaisten luottojen hinnoitteluun, Kuusisto kertoo.

Tarvittaisiin vahvistettua tietoa siitä, mikä on lainaa hakevan asiakkaan velkatilanne muualla.

Kari Kuusisto

Kuusisto uskoo, että positiivinen luottorekisteri vähentäisi velkaongelmia. Kuusiston mielestä rekisteritietojen käyttö voitaisiin säätää pakolliseksi kaikille luotonantajille.

- Se tiukentaisi luottopolitiikkaa ja pistäisi jossain vaiheessa lainamahdollisuudet poikki asiakkailta, joilla maksukykyä ei enää ole tarpeeksi, Kuusisto listaa.

Positiivinen luottorekisteri on käytössä 23:ssa Euroopan maassa.

Suomen Pienlainayhdistyksen muodostavat 13 pienlainayhtiötä, joiden yhteenlaskettu markkinaosuus pienlainoista on noin 76 prosenttia.

Lue seuraavaksi