Väistyvä kansliapäällikkö puolustaa sote-malliaan

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa hoitamaan tarvitaan pieniä kuntia selvästi suuremmat hartiat, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön väistyvä kansliapäällikkö Kari Välimäki Ylen A-studion haastattelussa. Välimäki toi julki viime viikolla oman ehdotuksensa, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaisi tulevaisuudessa 20 vastuukuntaa.

A-studio

Suomen perusterveydenhuolto rapautuu, jos merkittävää sosiaali- ja palvelurakenteen uudistusta ei tehdä, pelkää sosiaali- ja terveysministeriön väistyvä kansliapäällikkö Kari Välimäki.

Välimäki hämmensi viime viikolla muutenkin kuumana käyvää keskustelua kuntauudistuksesta tuomalla julki esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Hänen mukaansa järjestelmä olisi rakennettava 20 vastuukunta-alueen ja viiden erityiskunta-alueen varaan.

- Suomesta löytyy vain noin 20 vahvaa peruskuntaa, joiden varaan terveydenhuolto voidaan rakentaa. Tämä on selkeä viesti alan ammattilaisilta, Välimäki sanoi keskiviikkoiltana Ylen A-studion haastattelussa.

Välimäen mukaan on selvää, että jos mittavaa kuntauudistusta ei tehdä, jäljelle jäävät kymmenet tai sadat kunnat eivät pysty huolehtimaan esimerkiksi kuntalaistensa erityissairaanhoidosta.

- Ja näin terveys- ja hyvinvointierot jatkavat yhteiskunnassa kasvuaan, Välimäki ennustaa.

Sekä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) että sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) tyrmäsivät Välimäen esittämän mallin. Ministerit sanoivat, ettei ehdotettu malli vastaa hallituksen linjausta.

Välimäki puolestaan kiistää, että hänen ehdottamansa malli eroaisi hallituksen esittämästä.

- Se on itse asiassa hyvin pitkälle samanlainen kuin ministeri Risikon. Ainoa poikkeus on se, että minusta vastuukuntien sijasta olisi tällainen isompi kuntayhtymä.