Elämän rakennusaineita löytyi läheltä auringonkaltaista tähteä

Sokerimolekyylejä löytyi nuorta tähteä ympäröivästä kaasusta. Glykolialdehydi-molekyylit ovat sokerin yksinkertainen muoto.

tiede
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu.
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu. Kuvan eri värit kuvaavat valon eri aallonpituuksia.Nasa / JPL-Caltech / UCLA

Eurooppalainen tähtitieteilijäryhmä on havainnut sokerimolekyylejä kaasussa, joka ympäröi nuorta auringonkaltaista tähteä.

Glykolialdehydi-molekyylejä löytyi IRAS 16293-2422 -nimellä tunnettua, auringonmassaista kaksoistähteä ympäröivästä kaasusta. Glykolialdehydi-molekyylit ovat sokerin yksinkertainen muoto.

Tähti sijaitsee noin 400 valovuoden etäisyydellä - eli suhteellisen lähellä Maata.

Sokerimolekyylejä löytyi etäisyydeltä, joka vastaa omassa aurinkokunnassamme Uranuksen etäisyyttä Auringosta.

Glykolialdehydiä on aiemminkin havaittu tähtienvälisessä avaruudessa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun sitä löytyi näin läheltä auringonkaltaista tähteä.

Havainto todistaa, että jotkin elämän edellyttämät kemialliset yhdisteet esiintyivät tässä tähtijärjestelmässä planeettojen muodostuessa.

- Löysimme glykolialdehydiä tätä vast'ikään muodostunutta tähteä ympäröivästä kaasu- ja tomukiekosta. Se on sokerin yksinkertainen muoto ja varsin samankaltainen sen sokerin kanssa, jota pistämme kahviimme, sanoo Niels Bohr -instituutin tutkija Jes Jørgensen.

Euroopan eteläisen observatorion ESO:n tutkijaryhmä teki havaintonsa Chilessä sijaitsevalla ALMA-teleskoopilla.