Yhdeksän tunnin yöunilla jaksaa taas uida

Norppauimari Kimmo Ohtosen kolmas uintipäivä valkeni torstaina kuulaana. Mies kävi heti aamutuimaan pienellä verryttelylenkillä. Yhdeksän tunnin yöunien jälkeen lihakset olivat hieman kankeana, vaikka pahemmilta kolotuksilta uimari on vielä välttynyt.

Kuva: Pauliina Ståhlberg / Yle

Torstaiaamuna Kimmo Ohtosen retkikunnan emoalus Lola 3 lepäsi yön Kiviapajan rannassa. Aamulla lossi oli paikoillaan ja muutama kalastaja viritteli virveleitään, kun norppauimari valmistautui päivän koitokseen.

- Nukuin viime yönä kuin tukki! Yhdeksän tuntia tuli unta ja herätessä oli vähän jäykkä olo. Jäykkyys karisi kuitenkin, kun vetäisin lenkkarit jalkaan ja kävin pienen aamulenkin heittämässä, mies kuvailee.

Kuva: Pauliina Ståhlberg / Yle

Ennakkoon Ohtonen epäili olkapäiden olevan retken aikana kovilla, mutta vielä eivät kädet ole oireilleet.

- Mutta ihan varmasti tulee sellainenkin osuus, että olkapäät on kipeät, kunhan matka tästä etenee.

Hieman yli 24 kilometriä avovesiuintia on takana, ja noin 100 kilometriä edessä. Ohtonen on pysynyt hyvin aikataulussa, mutta ylimääräiseen huilailuun ei ole aikaa.

- Vuosi sitten kun mietimme valmentajani Krista Terämaan kanssa reissun kulkua, otimme oppia muista ultrauimareista. Esimerkiksi valtamerten ylittäjät eivät vapaapäiviä pidä, siinä voisi kroppa alkaa tekemään temppujaan jos huilailisi. Samoin voisi henkisesti olla raskasta vapaan jälkeen pulahtaa kylmään veteen, mies pohtii. 

Ensimmäinen tulikoe voitettu

Keskiviikkona Ohtonen kohtasi ensimmäisen varsinaisen tulikokeensa. Kokonselällä sivutuuli puhalsi 7 metriä sekunnissa nostattaen aaltoja.

- Noin 2,5 kilometriä uin sivutuulessa. Siinä miestä vähän koeteltiin, mutta se oli myös henkinen voitto kun sen ylitti ja pääsi veneeseen.

Parin uintipäivän jälkeen norppauimarille on kehkeytynyt lukujärjestys päivän kululle.

- Aamulla herään, syön, verryttelen ja lisäksi minua hierotaan. Sitten vedän märkäpuvun päälle. Ensimmäinen uintietappi sujuu aamupäivällä, jonka jälkeen käyn pikaisesti saunassa, venyttelen ja tankkaan. Päiväunet kuuluvat myös ohjelmaan. Toisen uintietapin jälkeen käyn taas saunan lämpimässä ja hieronnassa, sitten tankkaan ja käyn nukkumaan.

Kuva: Pauliina Ståhlberg / Yle

Valmentaja Kirsta Terämaa seuraa norppauintia veneen kyydistä. Keskiviikkona Krista piti Kimmolle rentoutusharjoituksen, jotta päivän kierrokset saataisiin laskettua.

- Minähän nukahdin siihen harjoitukseen, ja sitten olikin hyvä käydä yöpuulle, hyväntuulinen uimari nauraa.

Matkan taittuessa Ohtonen on joko laihtunut tai märkäpuku on venynyt tai molempia. Ihonmyötäiseksi tarkoitettu puku on alkanut löystyessään vuotamaan ja Kimmolle on tilattu numeroa tiukempi uima-asu.

- Inhottavaa on ollut pukea märkää, kylmää pukua päälleen, joka vielä falskaa kylmää vettä sisään. Tänään saan kaverilta pienemmän puvun lainaan, ja se kyllä helpottaa menoa., uimari kertoilee torstaina ennen ensimmäistä etappia.

Puunorpan kastajaiset pidetään perjantaina

Kesamonsaaren asukkailta ja kyläyhdistykseltä lahjaksi saatu puinen norppa köllöttelee edelleen emoaluksen kannella. Nimiehdotuksia norpalle on yleisöltä suorastaan satanut, ja perjantaina Kimmo tiimeineen valitsee niistä sopivimman. Nimi julkistetaan Etelä-Savon Radion aamulähetyksessä perjantaina.