Tommi Laitio: Syrjäytynyt nuori ei koe olevansa syrjäytynyt

Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi eilen keskiviikkona Tommi Laition yksimielisesti uudeksi Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtajaksi. Laitio on innoissaan uudesta tehtävästään.

nuoret
Tommi Laitio Ylen Aamu-tv:n vieraana huhtikuussa 2010.
Tommi Laitio Ylen Aamu-tv:n vieraana huhtikuussa 2010.Yle

Demos Helsingin tutkijana toimivan Tommi Laition mielestä Helsingin nuorisotoimen suurin haaste on tulevaisuudessa se, että nuoria on kaupungissa entistä vähemmän, ja toisaalta se, että nuoret ovat keskenään entistä erilaisempia.

- Esimerkiksi maahanmuutto aiheuttaa sen, että nuoret ovat keskenään hyvin erilaisia. Pitää siirtyä eteenpäin ajatuksesta, että on olemassa "normaali nuori", jolle palveluita tuotetaan. Jatkossa on erilaisia nuorisoporukoita, joille palveluita tuotetaan ja joiden kanssa niitä voidaan tehdä, Laitio pohtii.

Nuorisovaltuuston lakkauttaminen suuri päätös

Yksi suurimmista tulevaisuuden muutoksista Helsingissä on kaupungin päätös luopua nuorisovaltuustosta. Tilalle suunnitellaan mallia, jossa aiempaa useampi nuori pääsee vaikuttamaan nuorisoasioihin ja kaupungin tekemisiin. Tarkan toimintamallin kehittäminen on vasta edessä.

- Minusta on rohkeaa, että Helsinki on päättänyt lähteä tässä asiassa päinvastaiseen suuntaan kuin muut kunnat, Tommi Laitio kertoo.

- Tutkimuksissa tulee esille, että suomalaiset lapset ja nuoret ovat tiedollisesti hyvin kartalla asioita, mutta aika harvaa kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat tai niihin osallistuminen. Toivottavasti uudella mallilla saadaan aiempaa useammalle nuorelle kokemus, että yhteiset asiat ovat myös minun asioitani, Laitio pohtii.

"Syrjäytynyt ei koe olevansa syrjäytynyt"

Tommi Laitio halusi hakea nuorisotoimenjohtajaksi osin siitä syystä, että hän kokee Helsingin ottavan nuorten asiat vakavasti. Erityisesti nuorten syrjäytymisestä on keskusteltu paljon viime aikoina.

- Syrjäytyminen terminä on tyhmä. Se ei kerro nuoren kokemuksesta, sillä aika harva nuori kertoo olevansa syrjäytynyt. Kyse on siitä, että nuorella ei ole kavereita tai ei ole tekemistä tai hän ei tiedä, mitä elämällään haluaa tehdä, Laitio pohtii.

Laition mielestä nuorisokeskus ei voi olla yksinään vastuussa nuoresta.

- Pitää katsoa, ketkä nuoren elämässä vaikuttavat, mitkä kaupalliset toimijat ja koulu. Kaikkien kanssa yhdessä voidaan rakentaa maailma, jossa jokainen nuori kuuluu johonkin porukkaan.