Timo Rautiainen pelimannien jalanjäljille

Rock-urastaan tuttu muusikko Timo Rautiainen toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja aloittaa kansanmusiikkiopinnot Kaustisella.

kulttuuri
Rautiainen toteaa, että kansanmusiikkiopinnot eivät tee hänestä kansanmuusikkoa. Ville Juurikkala

Ensi maanantaista lähtien Timo Rautiainen asuu viikot Kaustisella hevostilan vintillä ja perehtyy ammattilaisten johdolla suomalaisen kansanmusiikin saloihin. Viikonloput mies viettää edelleen Jyväskylässä perheensä parissa. Mahdollinen rock-uskottavuuden mureneminen kansanmusiikkiopintojen myötä ei herraa huoleta.

Itselle tärkeintä soittohommissa on ollut tekeminen ja tekemisen sisältö, eikä se millaisen mielikuvan jollekin antaa.

Timo Rautiainen

- Rockrippeethän meni kyllä jo muutama vuosi sitten Nokian jäähallin lavalla Iskelmä-Finlandian finaalissa. En ole koskaan vakavasti ajatellut sitä, että pitäisi olla rock. Itselle tärkeintä soittohommissa on ollut tekeminen ja tekemisen sisältö, eikä se millaisen mielikuvan jollekin antaa, selittää Rautiainen.

Kiinnostaviin tehtäviin tartuttava

Rautiaisen nousu musiikkitaivaan tähdeksi muistetaan ehkä parhaiten kokoonpanosta Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Erityisopettajan työkin on miehelle tuttua ja hän kertoo, että musiikissa riittää vielä uusia haasteita.

- Jos on mahdollisuus tehdä jotakin mielenkiintoista, joka itseä kiinnostaa, niin se on se tärkein juttu. Pystyykö sillä sitten vaikkapa elättämään itseään on asia erikseen. Jos musiikkihomma tuottaa ongelmia, niin sitten mennään töihin.

Varsinainen kansanmuusikkous ei ole Rautiaisen suunnitelmissa.

- Eihän musta koskaan kansanmuusikkoa tule, koska se täytyisi olla verissä ja kulttuuriperimässä. Mulle tämä on toivottavasti vuoden mittainen matka tutustua kansanmusiikin kulttuuriin ja siihen, mitä suomalainen kansanmusiikki pitää sisällään. Ja tietenkin se, että saisi uusia ideoita ja inspiraatiota omiin tekemisiin. En usko, että tulen tekemään kansanmusiikkilevyä, mutta kiinnostus siihen voi tekemisissäni näkyä ja on ehkä näkynyt aikaisemminkin.

Keikoille lähdetään lokakuussa

Kuinka kansanmusiikkiopinnot lopulta vaikuttavat Rautiaisen musiikkiin jää kuultavaksi ja nähtäväksi, mutta jo syyskuun 28. päivä yleisö saa tuta miehen uusinta tuotantoa. Timo Rautiainen & Neljäs Sektori -kokoonpano on perustettu tänä vuonna ja siltä ilmestyvä debyyttialbumi on nimeltään _Kunnes elämä meidät erottaa. _Levyn myötä bändi aloittaa myös parin kuukauden keikkaputken.

- Vaikeimpia asioita on keksiä bändille nimi. Tämä oli meidän mielestä sopivan mieleenjäävä ja urallani näen tämän jotekin ehkä neljäntenä projektina. Totuus keikkailun ja opiskelun yhteensovittamisesta valkenee mulle varmaan lokakuussa. Toivottavasi ne saa lomitettua ja soviteltua hyvin yhteen, pohtii Rautianen.