Ikäihmisten palvelut kallistuvat Tampereella

Tampere nostaa ikäihmisten palveluiden asiakasmaksuja saavuttaakseen säästötavoitteet. Lokakuun alusta lähtien ruokakuriiripalvelu ei ole enää maksutonta, ja päiväkeskuspalvelun ja joidenkin tukipalveluiden maksut nousevat.

Kerhotilat
Kaksi vanhusta kävelyllä hoitokodin pihalla
Antti Eintola / Yle

Ikäihmisten ruokakuriiripalvelu muuttuu Tampereella jälleen maksulliseksi. Kotona asuville ikäihmisille ruokaostokset toimittavan ostoskuriiripalvelun maksu on lokakuun alusta alkaen neljä euroa ostokerralta.

Päätös maksusta syntyi ikäihmisten palveluiden lautakunnassa äänestyksen jälkeen äänin 5-4. Korotuksen taustalla ovat kaupungin säästövaatimukset sekä maksuttoman palvelun väärinkäyttö.

Asiakasmaksu oli käytössä jo aikaisemmin, mutta vuonna 2008 se poistettiin, koska kaupunki halusi lisätä käyttäjämääriä ja panostaa kotihoitoon. Sittemmin on ilmennyt palvelulla olleen useita sellaisia käyttäjiä, jotka eivät sitä tarvitse. Ostoskuriiripalvelulla on alle tuhat asiakasta, ja ostokertoja on ollut noin 3 500 kuukaudessa.

Päiväkeskuspalveluihin kahden euron päiväkorotus

Päiväkeskuspalveluiden asiakasmaksuihin on tulossa kahden euron korotus päivää kohden. Päiväkeskuspäivä maksaa lokakuun alusta 12 euroa. Se sisältää aamupalan, lounaan, päiväkahvin ja saunotuksen.

Puolen päivän oleskelu päiväkeskuksessa saunotuksineen ja aterioineen maksaa asiakkaalle lokakuun alusta 7 euroa. Edestakainen kuljetus päiväkeskukseen säilyy ennallaan viiden euron hintaisena.

Kotona asuvan ikäihmisen tukipalveluihin kuuluu muun muassa ikkunoiden pesu. Hintoihin on tulossa neljän euron korotus siten, että lokakuun alusta alkaen esimerkiksi yksiön ikkunoiden pesettäminen maksaa 15 euroa ja kaksion 20 euroa kerralta. Parvekelasien tai saunan pesu maksaa 15 euroa kerralta.

Korotuksista lähes puolen miljoonan euron tulot

Maksumuutokset liittyvät Tampereen ikäihmisten palveluja koskevaan säästöpäätökseen. Se edellyttää menojen karsimisen lisäksi myös lisätuloja, jotta säästövaatimukset saavutetaan. Maksujen korotuksilla ennakoidaan saatavan vuositasolla noin 450 000 euron tulot.

Ikäihmisten palveluiden lautakunta päätti myös yhdenmukaistaa asumispalveluissa asuvien asiakkaiden asiakasmaksut. Tämä muutos ei nosta kaikkien asiakkaiden maksuja, sillä osalla tulot ovat niin pienet, että asiakasmaksuun saattaa tulla harkinnanvarainen alennus.