1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaalihuumaa huopatossutehtaalla

Ei näytä hyvältä syksyn kuntavaaleja silmällä pitäen, tuumii uutispäällikkö Tapio Enlund.

Huopatossut
Lahden kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2012 talousarviota.
YLE / Suvi Turunen

Kesä on oltu kuin huopatossutehtaalla paikallisten kunnallispoliittisten keskustelunavausten suhteen ja puolueet siellä jos täälläkin tuskailevat mistä löytää äänestäjiin vetoavia nimiä valtuustoihin.

Vaihtuvuutta soisi valtuustojen kokoonpanoihin tulevan kunnassa jos toisessakin uskottavuuden ja kiinnostavuuden vinkkelistä katsoen. Jokunen iäkkäämpi valtiomies on toki esimerkiksi Lahdessa paikastaan auringossa ilmoittanut luopuvansa vapaaehtoisesti, mutta se ei merkitse yleistä nuorennusleikkausta.

Kuntavaaleihin on aikaa enää vajaat kaksi kuukautta, mutta paikallispolitiikan rintamalla oikeastaan koko maakunnassa on jämähdetty tiukasti viime talven juoksuhautoihin.

Liekö sitten niin, että puhuttavat puhuttiin jo silloin, kun valtion suunnitelmat kuntien lukumäärän vähentämisestä tulivat tapetille viime vuoden loppupuolella. Ei luulisi kuitenkaan.

Toisaalta voihan se olla niinkin, että pelottaa asettautua ehdokkaaksi oman kuntansa hautajaisia koskevaan päätöksentekoon.

Mutta onhan niitä muitakin teemoja kuin oman kunnan itsenäisyys tai kuntaliitosten hyödyt. Orimattilassa ja Kärkölässä tulevilta päättäjiltä perätään varmasti näkemyksiä Hennan lentokenttäideoinnista, vaikka valtuustot eivät kenttää perustakaan. Lahdessa taas kosteusvaurioista kärsii niin moni julkinen kiinteistö, että kohta ei niiden ynnäksessä pärjää Ojalan lyhyellä matematiikalla. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

*Tähän asti vaalikampanjointi on ollut jokseenkin olematonta. *Siitä ovat kiitollisia ehdokkaiden vaalilompakot – eivät äänestäjät, jotka vähitellen alkavat kaivata täkyjä valintojensa pohjustukseksi. Toisaalta hiljainen alkuvauhti merkitsee yleensä kovaa loppukiriä. Näinköhän lokakuussa postilaatikot tukkeutuvat jälleen vaalimainoksista ja vaalikarjaa kosiskellaan populistisilla lupauksilla, kun maalia kohden politiikan kieli terävöityy ja saattaa jopa muuntua ajoittain kunnolliseksi paikallispoliittiseksi väittelyksi.

Lue seuraavaksi