Kirja haastaa Yhdysvaltain kuvauksen bin Ladenin kuolemasta

Ensi viikolla julkaistavan kirjan mukaan Osama bin Laden ammuttiin välittömästi. Kirja ilmestyy vaalien alla, mutta kirjoittajan mukaan kirja ei ole poliittinen.

Ulkomaat

Terroristijärjestö al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin kuolemaan johtaneesta operaatiosta julkaistaan ensimmäistä kertaa ensi käden kuvaus. Operaatioon osallistuneen Navy Seal -erikoisjoukkojen sotilaan kuvaus tapahtumien kulusta eroaa Yhdysvaltain hallinnon antamista tiedoista.

Suurin eroavaisuus koskee bin Ladenin kuolemaa. Ensi viikolla julkaistavasta "No Easy Day" -kirjasta selviää, että sotilaat ampuivat bin Ladenin, kun hän kurkisti käytävälle oven raosta. Yhdysvaltain hallinto on kertonut, että sotilaat ampuivat terroristijohtajan, kun tämä syöksyi käytävältä makuuhuoneeseen.

Kirjan mukaan sotilaat löysivät bin Ladenin kuolettavasti haavoittuneena makuuhuoneen lattialta. Kaksi naista suri hänen ympärillään. Sotilaat vetivät naiset syrjään ja ampuivat bin Ladenia useita kertoja, kunnes hän kuoli.

Sotilaat löysivät kaksi koskematonta asetta oviaukosta.

Sotilasasiantuntijat ovat todenneet, että jos kirjan kuvaus on todenmukainen, sotilaat toimivat oikein avatessaan tulen. Asiantuntijat muistuttavat, että sotilaat olivat kohdanneet operaation aikana aseellista vastarintaa.

Mark Owen -salanimellä kirjoitetussa kirjassa todetaan, että hallinnon asianajaja kertoi ennen operaatiota, että kyseessä ei ole salamurhatehtävä.

"Ei poliittinen kirja"

Kirja ilmestyy juuri presidentinvaalien alla, mutta kirjoittajan mukaan se ei ole poliittinen. Kirjassa annetaan kunnia presidentti Barack Obamalle siitä, että hän hyväksyi operaation. Samalla siinä kuitenkin mainitaan, että sotilaat eivät olleet innoissaan siitä, että Obaman hallinto tulisi ottamaan kunnian operaatiosta. Yksi sotilas totesi sarkastisesti operaation jälkeen, että he varmistivat Obamalle toisen kauden.

CBS-televisiokanavan 60 Minutes -ohjelmassa Mark Owen -nimellä esiintynyt kirjailija vakuutti, ettei kirjan tarkoituksena ole vaikuttaa tuleviin vaaleihin.

- Jos nämä hullut kummalla tahansa puolella käytävää haluavat tehdä tästä poliittisen, niin hävetkööt, Owen totesi haastattelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja keskustiedustelipalvelu CIA käyvät tällä hetkellä läpi kirjan käsikirjoitusta mahdollisten salaisten tietojen vuoksi. Mikäli sellaisia löytyy, kirjailijasotilasta odottaa haaste oikeuteen.

Lähteet: AP, AFP