Ruotsalaistutkimus kannustaa ikääntyviä miehiä syömään suklaata

Tutkimus on ensimmäinen, jossa suklaa näyttää suojaavan sydänkohtauksen lisäksi myös aivoinfarktilta. Suklaan ei tarvitse olla tummaa, vaan maitosuklaakin näyttää tepsivän.

terveys

Tuoreen ruotsalaisen tutkimuksen mukaan yksi suklaapatukka viikossa vähentää ikääntyvän miehen aivoinfarktiriskiä miltei viidenneksen. Monet aiemmat tutkimukset ovat kertoneet suklaan antavan suojaa sydäntauteja vastaan, mutta aivoinfarktin estämisestä näytöt ovat ensimmäiset.

Tukholman Karoliinisen instituutin tutkija Susanna Larsson tutki kaavakkeita, joita yli 37 000 ruotsalaismiestä oli täytellyt syömätavoistaan kymmenen vuoden ajalta. Iältään he olivat 49 - 75-vuotiaita. Yksi kysymyksistä kuului, kuinka usein he söivät suklaata.

Larsson vertasi miesten vastauksia sairaaloista saamiinsa tietoihin aivoinfarkteista. Hänen havaintonsa oli, että miehet, jotka olivat syöneet joka viikko yhden keskimäärin 63-grammaisen suklaapatukan, olivat saaneet 17 prosenttia vähemmän aivoinfarkteja kuin miehet, joille suklaa ei maistunut lainkaan.

Liika on yhä liikaa

Larsson vertasi havaintojaan viiden muun eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimuksen tuloksiin. Niistä löytyi jopa vahvempi suhde suklaan ja infarktien välillä: suklaansyöjien riski näytti olevan 19 prosenttia pienempi kuin suklaata syömättömien. Lisäksi vaikuttaa siltä, että suklaamäärän lisääminen pienentää riskiä entisestään, Larsson sanoo.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa "terveyssuklaaksi" on noussut tumma suklaa, mutta Larssonin tutkimuksen perusteella maitosuklaa näyttää kelpaavan yhtä lailla. Suklaa onkin ruotsalaiselle - niin kuin suomalaisellekin - useimmiten maitosuklaata. Ruotsissa syödystä suklaasta 90 prosenttia on maitosuklaata.

Lupaavista tutkimustuloksista huolimatta Larsson ei vielä ryhtyisi kirjoittamaan suklaareseptejä tai kehota syömään suklaata kaksin käsin. Suklaan rasva- ja sokeripitoisuus painavat terveysvaakaa vastakkaiseen suuntaan, joten kulutus kannattaa pitää kohtuullisena, hän sanoo.

Tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisessa Neurology-tiedelehdessä. (siirryt toiseen palveluun)