1. yle.fi
  2. Uutiset

Indie-elokuva on riippuvainen elokuvateattereiden rohkeudesta

Pienen budjetin lähes talkoovoimilla tehty elokuva ei päädy valkokankaalle, ellei elokuvateatteri ole valmis ottamaan taloudellista riskiä sen vuoksi. Käräjävuorentie-elokuvan tekijät luottavat teattereiden hyvään tahtoon ja yhteisöllisyyteen.

kulttuuri
Elokuvatuottaja ja -levittäjä Miika J. Norvanto avaa elokuvasalin ovea ja hymyilee.
Katja Oittinen / Yle

Miika J. Norvanto toimi vastaavana tuottajana talkoovoimin tehdyssä elokuvassa Käräjävuorentie, joka tulee ensi-iltaan tänään BioRexin elokuvateattereissa. Elokuvasta on neljä kopiota, joita Norvanto kaupittelee yksityisille elokuvateattereille näytettäväksi.

- Elokuvan valmistus on niin kallista, etteivät rahkeemme riitä useampaan kopioon saati massiiviseen markkinointiin. Isoissa tuotannoissa markkinointirahaa saattaa olla satojatuhansia euroja kun indie-elokuvilla vastaava raha on kymppejä ja satasia, Norvanto vertaa.

Indie-tuotannolla tarkoitetaan pienen tuotannon elokuvia, jotka eivät markkinointibudjeteilla leveile.

- Pienet tuotanto- ja levitysyhtiöt ovat riippuvaisia elokuvateattereiden hyvästä tahdosta. Elokuvateatterit vaarantavat tulevaisuutensa näyttämällä pienen tuotannon elokuvia, koska jos katsojia on vähän, jäävät tappiot elokuvateatterin kontolle, Norvanto valaisee kiperää tilannetta.

- Tavoitteena on kuitenkin löytää yhteiset markkinointikanavat ja tavat saavuttaa elokuvalle katsojia niiden elokuvateattereiden kanssa, jotka Käräjävuorentien näytettäväkseen ottavat. Tässä konkretisoituu myös talkootyöllä tehdyn elokuvan viesti - yhteisöllisyys. Pienillä teoilla pystyy vaikuttamaan asioihin todella paljon.

Saa tarvita toista ihmistä

Sana rohkeus toistuu Norvannon puheessa. Hän sanoo rohkeutta olevan elokuvateattereilla, jotka pienen tuotannon elokuvia ottavat näyttääkseen. Rohkeutta on myös tekijöiden tavassa tunnustaa ihmisen tarvitsevan toista ihmistä.

Kohtaus elokuvasta Käräjävuorentie, jossa Samu (Miska Kajanus) tapaa ison sukunsa Pohjanmaalla.
Elävät Kuvat ry.

- Yrityselämässä saatat jäädä ilman työpaikkaa jos tunnustat, ettet pärjääkään yksin. Se ettei riitäkään yksin, voi olla todella pelottava ajatus. Me pyrimme kääntämään asian toisin päin: rohkeasti tarvitsemme toisia ihmisiä, olemme täällä yhdessä ja sitä kautta voimme tehdä toinen toisillemme paremmat oltavat, Norvanto avaa Käräjävuorentie-elokuvan tekijäporukan ajatusmaailmaa.

Elokuvanteko ei saa viedä leipää pöydästä

Suomessa indie-elokuva kärsii pienistä budjeteistaan huolimatta talouden epävakaista näkymistä. Talkoilla tekijöitä voi olla vaikea löytää, vaikka henkeä löytyisikin.

- Joku voi joutua kysymään, että onko rahkeita olla talkoilla mukana, jos ei pysty ostamaan ruokaa pöytään. Toisaalta juuri silloin pitäisikin tukeutua yhteisöön, ettei tulisi väliinputoamisia. Hyvä ajatus, rohkeus ja usko omaan tekemiseen ja tahtoon kantaa jo pitkälle, kun ympärillä on saman näkymän jakavia ihmisiä, Norvanto tsemppaa.

Uskon kuitenkin, että tekipä mitä tahansa, niin sen arvoa ei välttämättä aina voi laskea rahassa.

Miika J. Norvanto

Yhdysvalloissa indie-elokuvat ovat jo saavuttaneet omat festivaalinsa ja palkintonsa, Suomessa siihen menee vielä aikaa. Norvanto kuitenkin näkee esimerkiksi yli 31 000 katsojaa keränneen Hulluna Saraan -elokuvan hyvänä esimerkkinä pienemmän budjetin menestyksestä. Mutta...

- Elokuvan tekeminen on kallis harrastus eikä kannata jumittaa siihen vain ainoana ilmaisun tapana tai vaarantaa omaa hengissä säilymistä sen vuoksi. Uskon kuitenkin, että tekipä mitä tahansa, niin se vaatii aina omistautumista ja sitoutumista. Sen arvoa ei välttämättä aina voi laskea rahassa.

Lue seuraavaksi