4 000 miestä esittää Napoleonin suurinta taistelua Venäjällä

Venäjällä valmistaudutaan muistelemaan 200 vuoden takaista taistelua Napoleonia vastaan. Moskovan lounaispuolella Borodinossa käyty taistelu oli Napoleonin sotien suurin ja tuhoisin. Tapahtumia käydään läpi tähän asti suurimmassa taistelunäytöksessä, johon osallistuu lähes 4 000 sotaharrastajaa eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.

Ulkomaat
Napoleoniksi pukeutunut mies Venäjän Borodinossa.
Moskovan lähellä vuonna 1812 käyty Borodinon taistelu näytellään uudelleen.

Innokkaimmat sotaharrastajat ovat valmistautuneet juhlavuoteen useiden kuukausien ajan. Näytöstä varten on tehty vaatteita, saappaita, hattuja ja aseita. Pari viikkoa ennen näytöstä Borodinon sateista liejuisille pelloille on noussut leiri, jonka teltat jäljittelevät 200 vuoden takaisia suojia.

Tuhansien sotaharrastajien apuna näytöksessä on 350 hevosta ja 50 tykkiä.

"Kokonaan miesten juttu"

- Naisilla ei ole tänne mitään asiaa, tämä on kokonaan miesten juttu, sanoo jo kymmenen kertaa Borodinon taistelunäytökseen osallistunut Vladimir Timofejev Novgorodista.

Vuoden ajan hän on kavereineen kokoontunut kerran viikossa valmistautumaan näytökseen, jossa heidän osuutensa on olla raskaan tykistöosaston sotilaita.

Hänen mukaansa osallistujat ovat tosimiehiä, jotka haluavat kokea, millaista sota oli. Samanmielisiä on mukana lähes 4 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan tulee myös viisi suomalaista, sillä 200 vuoden takaisessa taistelussa oli mukana myös suomalaissotilaita.

Kolme vuotta ennen taistelua Venäjään liitetyn Suomen joukot taistelivat Venäjän armeijan puolella monissa taistelun ratkaisevissa kohdissa.

Napoleonin vallan lopun alku

Borodinossa tehtiin Euroopan sotahistoriaa. Ranskan keisari Napoleon oli ulottanut Euroopan valtaushankkeensa Venäjälle jo kesäkuussa 1812 ja eteni aluksi helposti kohti Moskovaa samalla, kun venäläiset perääntyivät. Vastaisku alkoi vasta, kun Venäjän keisari Aleksanteri I nimitti Venäjän armeijoiden ylipäälliköksi kenraali Mihail Kutuzovin.

Ratkaiseva taistelu käytiin Borodinon kylässä, jossa ranskalaisilla oli arvioiden mukaan noin 130 000 miestä ja venäläisillä hieman vähemmän. Taistelusta tuli Napoleonin sotien suurin ja tuhoisin. Noin joka kolmas kuoli tai haavoittui.

Taistelun lopputulos oli ratkaisematon. Venäjän joukot perääntyivät, mutta taistelun uuvuttamat ranskalaisjoukot eivät kyenneet enää jatkamaan hyökkäystä. Moskovaan päästyään joukot alkoivat vetäytyä.

Borodinon taistelua pidetään Napoleonin valtakauden käännekohtana. Hän joutui luopumaan vallasta muutamaa vuotta myöhemmin.

Kutuzovista kansallissankari

Venäjällä Borodinon taistelu tulkitaan Venäjän voitoksi, vaikka venäläiset joutuivatkin perääntymään. Taistelunäytöksessä ranskalaiskenraalia esittävä Aleksei Rushnyi ihmettelee, miten lopputuloksen voisi kyseenalaistaa. Vihollinenhan lyötiin ja Venäjä marssi kaksi vuotta myöhemmin Pariisiin, hän muistuttaa.

Venäjän joukkoja johtanut kenraali Kutuzov on Venäjällä kansallissankari, joka äänestetään kerta toisensa jälkeen suurimpien venäläisten joukkoon. Hänen kokemuksensa, rohkeutensa ja lahjakkuutensa auttoivat lyömään itse Napoleonin, ylistää Kutuzovia näytöksessä esittävä novgorodilainen Pavel Timofejev.

Miljoonan euron muistelot

Borodinon taistelun vuosipäivän takia taistelua kuvaava Borodinon Panorama -näyttely samoin kuin Moskovan Riemukaari on kokonaan uusittu. Pitkin syksyä järjestettäviin juhliin on varattu lähes miljoona euroa ja juhliin on kutsuttu runsaasti ulkomaalaisia vieraita.

Juhlaan kuuluu venäläisen kasakkaryhmän matka Pariisiin. Elokuun puolessa välissä Moskovasta lähtenyt ryhmä matkaa ratsain Valko-Venäjän, Puolan, Liettuan, Saksan ja Ranskan läpi. Perillä Pariisissa sen pitäisi olla lokakuun lopussa.

Juhlahumun rahoitusta on Venäjällä ihmetelty, sillä esimerkiksi 2. syyskuuta järjestettävän päänäytöksen rahoittavat osallistujat itse.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus