Huumori on salakuljetusalus

Kirjan aika -festivaali Hämeenlinnassa pohtii, miten kirjailijat muuttuvat itse kirjallisuudeksi, minne tietokirja katosi, Venäjän roolia sekä kirjallista kameleonttia. Huumori ja runous ovat myös läsnä viikonvaihteen tapahtumassa.

Kirjan aika -festivaali tarjoaa harvinaisia puolentoista tunnin kohtaamisia kirjailijoiden kanssa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Istunnot Vanaja-salissa ovat tunnelmaltaan jopa hartaita.

- Meillä on aikaa, kun esimerkiksi kirjamessuilla kirjailija joutuu hälinän keskellä keskittymään kirjansa markkinointiin, kuvailee tapahtuman järjestäjä läänintaitelija Päivi Haanpää.

Yksi esimerkki festivaalin tapahtumista on Vedessä palaa- Aava Uusikuun sävellyksiä Mirkka Rekolan runoihin. Myös Tuomas Kyrö pitää puheenvuoron huumorista, joka on kuin "salakuljetusalus" ja Peter von Bagh on saanut oman puheenvuoronsa, mikä häntä kiehtoo ns. tietokirjassa.

Lukijat liikkeellä

Kirjan aika festivaali tuntuu löytäneen paikkansa kirjallisuusharrastajien parissa. Lippuja tapahtumiin on helppo saada, sillä Verkatehtaan Lasipihan läpikävely suosii extempore-osallistumista.

- Täällä on mahdollisuus keskittyä ja kuunnella ja myös itse osallistua lukemalla vaikka oman runonsa Poetry Jam. lavarunousklubilla. Harvoin on tällainen mahdollisuus viettää useampi päivä kirjalijoiden kanssa.

Sunnuntaina istunnon aiheena on kirjallinen kameleontti, mikä kiinnostaa varmasti varsinkin harrastajakirjoittajia.  Finlandia-palkittu kirjailija Olli Jalonen keskustelee Katja Ketun ja Juha-Pekka Koskisen kanssa kirjallisista lajityypin vaihdoista.

Olli Jalonen on kirjoittanut romaaneja, novelleja, näytelmiä ja kuunnelmia. Lisäksi hän taitaa suuren määrän genrejä; Jalonen kirjoittanut perustyyppien lisäksi mm. trillerin, eroottisen romaanin, pienoiselämäkerran sekä matkaromaanin. Kaikki ovat syntyneet omasta halusta ja mielenkiinnosta opetella eri tyylilajeja.