1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Vihreys tekee tuloaan myös metsäkoneisiin

Vihreys valtaa alaa myös metsäkonemarkkinoilla. Jämsässä torstaina alkaneessa alan suurtapahtumassa FinnMetkossa voi ihmetellä muun muassa maailman ensimmäistä hybridihakkuukonetta.

tekniikka
Metsäkone.
Isto Janhunen / Yle

Hybridihakkuukone teki tänään selvää jälkeä jämsäläisessä metsässä. Maailman ensimmäisen hybridihakkaajan on kehittänyt pienehkö ruoveteläinen Pro Silva. Ensimmäisen koneen hankkinyt yrittäjä myöntää ottaneensa riskin.

- No riski se on otettava pierastessakin. Näin se menee, että onhan sitä jotain uutta keksittävä, kun metsäala on niin kauan ollut samanlaista. Ja mikäs tämän parempi systeemi, pysyä suolla kesällä ja pystyä sähköllä tuottamaan samoja tehoja. Tämähän on hieno juttu, kertoo koneurakoitsija Jari Päivärinta.

Valmistajan mukaan urakoitsija Päivärinnan harvesterin pienemmät päästöt eivät ole mitään hyväntekeväisyyttä.

- Se kuluttaa vähemmän ja on jonkun verran hiljasempi käyntiääneltään, mikä on kuljettajalle miellyttävää. Sillä saadaan myös parempi vääntömomentti, sähkömoottorilla viiveetön kova vääntö, joka vaikuttaa harvesterikäytössä puun syöttöön ja toimintaan oleellisesti, kuvailee Pro Silvan toimitusjohtaja Lasse Karilainen.

Hybridiharvesteri toimii samalla periaatteella kuin hybridiauto. Akkuja ladataan silloin kun tehoja ei tarvita, ja kun niitä tarvitaan, sähkömootorit auttavat dieseliä. Koneen dieselmoottori on yli puolet pienempi kuin tavallisesti.

Ureaa katalysaattorin kitaan

Pienehkön Pro Silvan lisäksi ainakin konejätti Ponssen näyttelyosastolla vihertää. Ponsse tähtää yhteistyössä lannoitejätti Yaran kanssa typen oksidien päästöjen vähentämiseen, keinona on urealla toimiva katalysaattori. Ja taas, maailman pelastaminen on taloudellisesti kannattavaa.

- Moottorit pystytään virittämään uudestaan, joka päästää lisää tehoa moottoriin eli pienemmällä dieselmäärällä saadaan enemmän tehoa, jolloin säästetään diesellaskuissa, kertoo Yara Suomi Oy:n Business Manager Juha Sarlund.

Torstaina käynnistynyt kolmipäiväinen raskaskonealan ammatti- ja myyntinäyttely FinnMetko on alan päätapahtuma Suomessa. Järjestäjät odottavat koneiden houkuttelevan Jämsään yli 30 000 messukävijää.

Lue seuraavaksi