Murtovarkaille kelpasivat vain arvokorut

Asuntomurto jätti jälkeensä sotketun asunnon ja turvattoman olon. Vihkisormusten varkautta ei korvaa mikään.

Kotimaa
Asuntomurron jälkiä.
Poliisi

Hollolalaista Kanervan perhettä odotti viime viikonloppuna ikävä yllätys, kun he palasivat matkoilta kotiin. Talossa oli käynyt kutsumattomia vieraita.

Varkaat olivat tunkeutuneet rakennukseen vääntämällä ensin auki lukitun pation oven. Sen jälkeen he olivat rikkoneet ulko-oven ikkunan ja päästäneet itsensä sisälle.

Murron jäljiltä auki jääneet rikotut ovet huomasi naapuri, joka hälytti poliisit ja ilmoitti asukkaille.

- Näky oli kaamea. Kaikki paikat oli tyhjennetty, komeroiden sisältö ja laatikot vedetty lattialle, Rauli Kanerva kuvailee.

Varkaat saivat saaliikseen kultakoruja ja rahaa. Eniten pariskuntaa harmittaa se, että vorojen matkaan lähtivät tunnearvoltaan merkittävät vihki- ja perintösormukset.

- Hopeakorut olivat kaikki kauniisti rivissä sängyllä. Ne eivät olleet kelvanneet eikä mikään muu, Eija Kanerva sanoo.

Vorot iskevät keskellä päivää

Vyyhtiä tutkivan Päijät-Hämeen poliisilaitoksen rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan vastaavia murtoja on tehty viime kuukausina poikkeuksellisen paljon. Varkaat ovat iskeneet samalla alueella kerralla useisiin asuntoihin.

Näky oli kaamea. Kaikki paikat oli tyhjennetty

Rauli Kanerva

- Melkein kaikki tapaukset ovat sattuneet päiväsaikaan, kun isäntäväki on poissa kotoa. Sieltä viedään helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta ja käteistä rahaa.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä murroista vasta alle 20 prosenttia on selvinnyt. Tapauksia tutkitaan törkeinä varkauksina.

- Näyttää siltä, että ulkomaiset rikollisliigat ovat tekojen taustalla. Meillä ja muilla lähipoliisilaitoksilla on tällä hetkellä kiinni useita Baltian maista olevia tekijöitä.

Hälytyslaitteet auttavat nopeasti jäljille

Parhaiten murtoja voi ennaltaehkäistä pitämällä kodin asutun näköisenä. Naapureiden kanssa kannattaa sopia, että jokainen tarkkailee toistensa koteja ja alueella mahdollisesti liikkuvia epäilyttäviä henkilöitä.

Poliisi toivoo myös valvontakameroiden ja hälytyslaitteiden yleistyvän kodeissa.

- Koska nämä ovat ulkomaisia rikollisryhmiä, hälytyslaitteiden avulla saataisiin välittömästi rajalle ja tulliin tieto, että rikollisryhmä on tehnyt keikan ja saattaa yrittää poistua maasta. Kuvat tekijöistä olisivat rajalla odottamassa, Martti Hirvonen sanoo.

Rauhoittaisi, jos poliisi ehtisi joskus partioimaan näilläkin kaduilla.

Eija Kanerva

Asukkaissa murtoaalto herättää turvattomuutta. Alueilla, joissa asuntomurtajat ovat iskeneet useisiin koteihin harkitaan jopa ulkona kiertävien asukaspartioiden perustamista.

Myös poliisi olisi toivottu näky pientaloalueilla, Eija Kanerva huomauttaa.

- Rauhoittaisi, jos poliisi ehtisi joskus partioimaan näitäkin katuja. Myös asukkaiden pitää katsella ympärilleen ja seurata ulkona liikkuvia autoja ja ihmisiä, että ovatko ne oikealla asialla.